1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ylen kysely ennustaa porvarihallitusta

Yle Uutisten lokakuun puoluekannatustulosten muuttaminen eduskuntapaikoiksi toisi keskustalle noin 55 ja kokoomukselle runsaat 40 paikkaa. Yhdessä RKP:n kymmenen edustajan kanssa puolueilla olisi selkeä enemmistö eduskunnassa.

Kuva: Yle

Viime eduskuntavaalien tulos halvaannutti hallitusneuvottelut. Suurimmalla puolueella kokoomuksella oli 44 edustajaa ja yhdessä SDP:n kanssa selvästi alle sata paikkaa eduskunnassa.

Enemmistöhallituksen kasaaminen vaati lopulta kuuden puolueen kompromissia, pitkää hallitusohjelmaa ja johti kuoppaiselle hallitustielle.

Nyt jäljellä oleva neljän puolueen hallitus yrittää taiteilla ensi kevään eduskuntavaaleihin saakka niukan enemmistön varassa.

Yle Uutisten uusin puoluekannatusmittaus näyttää, että jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, niin kyselyn mukaan suurimman puolueen johtaja, keskustan Juha Sipilä voisi aloittaa hallituksen kasaamisen vahvalta pohjalta.

Runsaan 25 prosentin äänisaalis toisi keskustalle runsaat 50 kansanedustajaa. Kokoomus saisi vajaan 20 prosentin kannatuksellaan runsaat 40 edustajaa, sillä vankka asema etelän väkirikkaissa vaalipiireissä tuo kokoomukselle lisäpaikkoja.

Näin kysely antaisi kahdelle suurimmalle puolueelle lähes sata paikkaa eduskuntaan ja enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvittaisiin enää RKP:n tavanomaiset kymmenen paikkaa.

Poliittisesti hankalampi kysymys on, haluaako keskusta lähteä tekemään vaikeita talouspäätöksiä pelkän porvarienemmistön varassa jos muita vaihtoehtoja olisi tarjolla.

Vaihtoehtoja kaventaa se, että tämän kyselyn kannatusluvuilla SDP ja perussuomalaiset menettäisivät kumpikin kymmenkunta paikkaa ja jäisivät noin 30 edustajan puolueiksi.

Perussuomalaisten hallituskuume on nyt niin korkealla, että tämäkään tulos ei sitä vielä sammuttaisi, mutta näillä voimasuhteilla SDP:ssä oppositiosuunta ja uusia alku varmasti houkuttelisi.