1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastauksia vanhusten lääkitystä koskeviin kysymyksiin: Mitä tehdä unettomuudelle?

Hoivakoti kuntoon -ohjelmaan liittyvässä Ylen livechatissä oli mahdollista kysyä asiantuntijoilta vanhan ihmisen lääkityksestä. Lääkkeistä chattailtiin viikko sitten tiistaina. Parin tunnin aikana kysymyksiä tuli lähes 350. Miten unettomuutta voi hoitaa? Mitä lääkkeiden pitkäaikaisen käytön haitat ovat? Miten lääkityksen voi lopettaa?

Kotimaan uutiset
Lääkepurkki kumollaan pöydällä ja sen edessä pillereitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Unettomuus vaivaa iäkkäitä

Unettomuus yleistyy ikäännyttäessä, joten se on monen vanhuksen ongelmana. Tyypillisiä unettomuuden aiheuttajia iäkkäillä ovat akuutit elämäntapahtumat sekä sairaudet ja niiden lääkehoito.

Unettomuutta hoidetaan ensisijaisesti ilman lääkkeitä. Unettomuuden syitä kannattaa siis pohtia, voisiko itse auttaa unen saantia muuttamalla iltarutiineita. Sänkyyn tulisi mennä vasta sitten kun nukuttaa.

Unettomuuden lääkehoidoksi voidaan kokeilla elimistössä luonnollisestikin esiintyvää hormonia, melatoniinia. Melatoniini otetaan 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja parhaan tehon saamiseksi sitä tulisi käyttää yhtäjaksoisesti. Se ei aiheuta riippuvuutta. Mikäli melatoniinista ei ole apua, voidaan muutaman viikon ajan käyttää keskushermostoon vaikuttavia unilääkkeitä. Pitkäaikaisessa käytössä ne aiheuttavat riippuvuutta ja tottumista sekä haittavaikutuksia kuten tokkuraisuutta ja muistin heikkenemistä.

Lääkkeiden pitkäaikaisen käytön haitat huolestuttavat

Tietyt sairaudet vaativat pitkää, jopa elinikäistä lääkehoitoa. Uutta lääkitystä aloittaessa kannattaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, kuinka kauan lääkettä on tarkoitus käyttää ja mitä haittoja käyttöön voi liittyä.

Keskustele lääkkeen lopettamisesta hoitavan lääkärisi kanssa.

Erityisesti rauhoittavien lääkkeiden tiedetään heikentävän pitkäaikaisessa käytössä muistia. Kolesterolilääkkeillä ei ole havaittu olevan tällaisia vaikutuksia. Kolesterolilääkitystä ei siis kannata lopettaa muistihäiriöiden pelon takia.

Lääkehoito tulee lopettaa lääkärin valvonnassa

Lääkkeen käyttöä ei tulisi koskaan lopettaa omatoimisesti. Elimistö tottuu pitkäaikaisessa käytössä erityisesti keskushermostoon vaikuttaviin lääkkeisiin. Näiden lääkkeiden turvallinen lopettaminen tehdään lääkärin seurannassa pikkuhiljaa annosta pienentäen. Äkillinen lopetus voi aiheuttaa hankalia oireita.

Mitä pidempään uni- ja rauhoittavia lääkkeitä on käytetty, sitä hitaammin lopettaminen tulee tehdä. Joskus asteittainen lopettaminen voi viedä vuosiakin. Aina lääkettä ei ole tarvetta lopettaa kokonaan, vaan annoksen pienentäminen voi riittää haittavaikutusten vähentämiseen. Keskustele lääkkeen lopettamisesta hoitavan lääkärisi kanssa.

Kysyvä ei tieltä eksy!

Kysy rohkeasti apua apteekista sinua askarruttaviin lääkekysymyksiin. Luotettavaa lääketietoa löydät myös näistä osoitteista:

http://www.fimea.fi/kehittaminen/laakeinformaation_kehittaminen/iakkaiden_laakityksen_tietokanta/iakkaiden_laakityksen_hakupalvelu (siirryt toiseen palveluun)
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01146 (siirryt toiseen palveluun)

Johanna Jyrkkä ja Elina Lämsä

Kirjoittajista Jyrkkä on farmasian tohtori ja Lämsä proviisoriopiskelija. Molemmat työskentelevät Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksessa. Molemmat vastasivat 28.10. Ylen livechatissä esitettyihin kysymyksiin.

Lue seuraavaksi