1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija Venäjän ohjuskokeesta: Ei mitenkään poikkeuksellinen toimi

Majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta arvioi, että ohjuksen operatiivista käyttöaikaa halutaan ehkä pidentää.

Venäläisiä TOPOL ohjuksia paraatiharjoituksissa Moskovassa 2008. Kuva: Dima Korotayev / AFP / EPA

Venäjä testasi mannertenvälistä ohjusta Arkangelin alueella, noin 400 kilometrin päässä Suomen rajasta lauantaiaamuna. Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta arvioidaan, että testiin ei liittynyt varsinaisesti ulkopoliittisia merkityksiä.

– Laukaisu ei ollut mitenkään poikkeuksellinen toimi. Kyseessä on todennäköisesti ollut vanhenevan ohjuksen käyttöikään liittyvä tekninen luotettavuustesti, majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo.

Mannerten välisessä Topol-M -ydinasejärjestelmässä on useita erilaisia ohjusten kehitysversioita. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan ammuttu ohjus oli mallia (MBR) RT-2PM2. Lappalainen arvioi, että ohjuksen operatiivista käyttöaikaa halutaan ehkä pidentää.

– Ohjus on ollut todennäköisesti 10–15 vuoden ikäinen vanhempi malli. Tässä on todennäköisesti haluttu testata ja varmistua, että käyttöikänsä loppupäässä olevat ohjukset ovat edelleen teknisesti toimintakuntoisia.

Hänen mukaansa mannertenvälisten ohjusten käyttöikä on juuri 10–15 vuotta. Lappalaisen mukaan ohjuskokeita tehdään lähes vuosittain, mutta kyseisellä ohjusmallilla on edellisen kerran ammuttu vuonna 2000.

– Nyt laukaistu ohjus oli ensimmäinen vuoden 2000 jälkeen, kun ohjuksen kehittämiseen liittyvä testivaihe päättyi. Kaiken kaikkiaan tällä mallilla on laukaistu noin 12 ohjusta.

– Tietysti joka kerta tällainen laukaisu on myös osoitus sotilaallisen voiman kyvykkyydestä, mutta kyllä kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että laukaisu on ollut lähinnä tekninen toimi käyttökuntoisuuden varmistamiseksi. Ei sillä ole varsinaisesti ulkopoliittisia merkityksiä, Lappalainen sanoo.