Tuomioja: "Kansantasavaltojen" vaalit absurdi näytelmä

Itä-Ukrainan separatistialueilla niin kutsutuissa Donetskin ja Luhanskin "kansantasavalloissa" äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa. Koko Ukrainassa vaalit järjestettiin viikko sitten.

Ulkomaat
Ulkoministeri Erkki Tuomioja.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja TV1:n Ykkösaamun vieraana 4. lokakuuta 2014. Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Donetskin ja Luhanskin "kansantasavalloissa" sunnuntaina järjestettyjä vaaleja teatterina. Kansainvälinen yhteisö on tuominnut vaalit laittomina.

– Parhaillaan käynnissä olevat separatistien ”kansantasavaltojen” vaalit ovat niin absurdi näytelmä, että Venäjänkin pitäisi ymmärtää olla antamatta niille tunnustusta. Se olisi myös vastoin Putinin vakuutusta siitä, että Venäjä ei halua luoda Ukrainaan mitään jäädytettyä konfliktia, Tuomioja kirjoittaa Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun).

– Ukraina on jo myöntynyt antamaan Itä-Ukrainan alueille laajan vaaleihin perustuvan itsehallinnon, mutta se voidaan toteuttaa vain Ukrainan lainsäädännön mukaisessa järjestyksessä, hän jatkaa.

Tuomioja huomauttaa, että Ukrainassa valittiin uusi parlamentti viikko sitten, ja vaalit sujuivat kaikkien tarkkailijoiden mukaan moitteettomasti. Venäjäkin on tunnustanut vaalituloksen.

– Kaikki eivät kuitenkaan voineet äänestää sen enempää Krimillä kuin separatistien hallitsemilla alueille Donetskin ja Luhanskin ympäristössä. Muuallakin äänestysprosentti jäi melko alhaiseksi, heijastaen monien tuntemaa syvää epäluottamusta maan hallitsemistapaan.

Tuomioja arvioikin, että vaalit eivät vielä ole ratkaisseet Ukrainan ongelmia vaan se, miten valmiita valitut edustajat ovat tarttumaan Ukrainan konkurssikypsän talouden kohentamisen edellyttämiin välttämättömiin reformeihin ja maan oikeusvaltiota jäytävän korruption kitkemiseen.