1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Burkina Fason armeija: Meitä kiinnostaa kansan etu

Euroopan unioni toivoo maan johtoon siviiliviranomaista, joka varmistaisi, että Burkina Fasossa voidaan pitää vapaat ja avoimet presidentinvaalit mahdollisimman pian.

Ulkomaat

Burkina Fason armeija lupasi sunnuntaina asettaa maahan siirtymäajaksi kansallisen yhtenäisyyden hallituksen.

Sotilaat sanoivat lausunnossaan, ettei heitä kiinnosta valta, vaan kansakunnan etu. Armeija antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun siirtymäkauden valtionpäämieheksi julistautunut everstiluutnantti Isaac Zida oli keskustellut maan tilanteesta oppositiojohdon kanssa.

Euroopan unioni liittyi sunnuntaina Burkina Fason armeijan valtaannousun arvostelijoiden joukkoon. EU vaati armeijaa kunnioittamaan ihmisten perusoikeuksia, kuten oikeutta osoittaa mieltään rauhanomaisesti.

Armeija hajotti sunnuntaina maan pääkaupungissa Ouagadougoussa mielenosoitukset, joissa kansa vaati sotilaita luopumaan vallasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan armeijan joukot ampuivat mielenosoittajia kyynelkaasulla.

Burkina Fasoa 27 vuotta hallinnut presidentti Blaise Compaoré erosi perjantaina, kun häntä vastaan oli osoitettu mieltä kaksi päivää ja armeija oli ilmoittanut ottavansa maan siirtymäkaudeksi johtoonsa.

Sunnuntaina tuhannet mielenosoittajat vaativat armeijaa palaamaan kasarmeille ja antamaan siviilien hoitaa siirtymäkausi ja järjestää vaalit.

EU toivoi lausunnossaan, että siirtymäkautta johtaisi siviiliviranomainen, joka varmistaisi, että maassa voidaan pitää vapaat ja avoimet vaalit mahdollisimman pian. EU:n mukaan tämä edesauttaisi maata säilyttämään normaalit suhteet kansainväliseen yhteisöön.

Armeijan valtaannousua ovat arvostelleet myös YK, Afrikan unioni ja Yhdysvallat sekä Burkina Fason oppositio ja kansalaisjärjestöt.

Lähteet: AFP