Libyan armeija etenee Benghazissa

Armeija valmistautuu jatkamaan sotilasoperaatiota islamistitaistelijoita vastaan itäisessä Benghazin kaupungissa. Armeija kehottaa asukkaita poistumaan kaupungin sataman alueelta. Yli 200 ihmistä on kuollut lokakuun puolivälissä alkaneen operaation aikana.

Ulkomaat

Libyassa taistelu itäisen Benghazin kaupungin hallinnasta kiihtyy. Libyan armeija valmistautuu jatkamaan taisteluja islamisteja vastaan maan toiseksi suurimmassa kaupungissa ja on kehottanut asukkaita poistumaan Benghazin keskiosasta, jossa sijaitsee kaupungin satama. Yli 200 ihmistä on kuollut hallituksen joukkojen liityttyä taisteluihin lokakuun puolivälissä.

Libyan hallituksen joukot ja niiden liittolaiset ovat kertoneet edenneensä viikonloppuna kaupungin itä- ja eteläosissa ja ottaneensa takaisin asemia, jotka islamistit ottivat haltuunsa heinäkuussa. Benghazi tunnetaan Muammar Gaddafin syrjäyttämiseen johtaneen kansannousun kehtona.

Taistelut kiihtyivät lokakuun puolivälissä, kun pääministeri Abdullah al-Thinnin johtaman hallituksen joukot liittoutuivat entisen kenraalin Khalifa Haftarin joukkojen kanssa ja aloittivat operaation kaupungin valtaamiseksi islamistitaistelijoilta.

Benghazin taistelut ovat osa laajempaa sekasortoa, joka on jatkunut Libyassa vuoden 2011 kansannoususta alkaen. Muammar Gaddafin hallinnon kaatamisen jälkeen Libyan heikko keskusvalta ei ole kyennyt saamaan kuriin lukuisia mielivaltaisesti toimivia puolisotilaallisia ryhmittymiä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo kilpailevien aseryhmien syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusrikoksiin ja sotarikoksiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters