Jari Tervo: Donetskin kansantasavallan virallinen edustaja

Kokoomus on ylimielinen. Mutta ei se silti tapa venäläisiä kaduille, kirjoittaa Jari Tervo.

Jari Tervo
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Yle Uutisten viimeisessä puoluekannatusmittauksessa kokoomuksen suosio oli laskenut. Ero suosituimman puolueen eli keskustan ja toiseksi suosituimman eli kokoomuksen välillä oli revennyt yli kuuteen prosenttiyksikköön.

Kokoomuksen tuoreen puoluesihteerin Minna Arven mielestä syy hänen puolueensa vastatuuleen johtuu sekä hallituksen että kokoomuslaisten ”hapuilusta”. Arve arveli myös Suomen valtion luottoluokituksen laskun vaikuttaneen alamäkeen.

Taloustutkimus haastatteli Yle Uutisten kannatusmittaukseen 3390 henkilöä 30.9.-28.10. 2014. Tuosta neljän viikon ajanjaksosta noin puolentoista viikon ajan eli suuressa julkisuudessa Laajasalon murha. Siitä epäillään nuorta kokoomuspomoa.

Venäläisen maahanmuuttajanaisen murhaoli traaginen, hirvittävä rikos. Kun selvisi, että murhasta epäillään Helsingin kokoomusnuorten johtotehtävissä työskennellyttä miestä, asia sai väistämättä poliittista ulottuvuutta.

Kun murhasta epäilty linkitetään näin vahvasti puolueeseen, vouhkaajilta karkaa tolkku

Heinäntekojärjen mukaan puolueen vaikuttajan murhaepäily ehdottomasti vähentää puolueen kannatusta. Kun politiikkaa satunnaisesti seuraava kansalainen on viikon ajan lukenut lehtien etusivuilta murhaepäilystä, hän tuskin kertoo kannattavansa kokoomusta Taloustutkimuksen soittaessa.

Kokoomuslaiset eivät ole selittäneet puolueen kannatuksen laskua vastenmielisellä julkisuudella. He eivät asiaan tahdo puuttua, koska se vain pitäisi järkyttävää tapausta entistä pitempään esillä. Ammattiselittäjät eivät laita kannatusnotkahdusta Laajasalon murhan tilille, koska se ei tunnu riittävän poliittiselta analyysiltä.

Puolueita ei Suomessa epäillä murhista, vaan yksilöitä. Mutta kun murhasta epäilty linkitetään näin vahvasti puolueeseen, vouhkaajilta karkaa tolkku.

Donetskin kansantasavallan virallinen edustaja, dosentti Johan Bäckman on käsitellyt tragediaa blogissaan. Hän pitää tapausta rasistisena murhana. Hän siteeraa uhrin lähipiiriin kuuluvaa naista, joka on antanut lausunnon nimettömänä venäläiselle medialle, joka sekin pysyttelee nimettomänä.

”Venäläiset pelkäävät kokoomuksen kostoa. Tätä maata hallitsevat poliitikot tappavat venäläisiä kadulle. Minä pelkään henkeni edestä. Kokoomus on antanut vapaat kädet venäläisten murhaamiselle”, nimetön nainen sanoo Donetskin kansantasavallan virallisen edustajan mukaan.

Tämän syvästi ja luultavasti pysyvästi nimettömän lausunnon jälkeen kannattaa lukea puolueitten imagotutkimusta. Sen mukaan yli kuusikymmentä prosenttia vastanneista pitää kokoomusta ylimielisenä.

Kun palautan mieleeni, miten hyvin ministeri Laura Räty tiesi, kuinka paljon Suomessa on köyhiä ja kun muistelen, miten kansanedustaja Pia Kauma närkästyi siitä, miten hienoja lastenvaunuja maahanmuuttajille hommataan veronmaksajien rahoilla, olen valmis vastaamaan kysymykseen, vaikuttaako kokoomus ylimieliseltä.

Ei se vaikuta. Se on. Mutta ei se tapa venäläisiä kadulle.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija