1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Erobuumi nakertaa kirkon taloutta; valtionavustus parantaa kuitenkin talouden ennustettavuutta

Suomen evakelisluterilaisen kirkon kirkolliskokous päättää maanantaina seurakuntien yhteisövero-osuuden poistamisesta. Vuoden 2016 alusta kirkolle maksetaan valtionavustusta.

Ylen aamu
Kohentihaavi ka virsikirja.
Tänään alkaneessa kirkolliskokouksessa päätetään muun muassa kirkon rahoituksen osittaisesta uudistamisesta. Raha-asiat ovat muutenkin pinnalla monissa seurakunnissa, sillä kirkosta eroaminen alkaa todenteolla nakertaa verotuloja. Vantaan seurakuntayhtymän johtaja Juha Tuohimaki pohti haastattelussa, joutuuko kirkko myymään omaisuuttaan.

Vantaan seurakuntayhtymän johtaja Juha Tuohimäki kiittelee kirkon yhteisöveron muuttamista valtionavustukseksi, ja sanoo sen parantavan kirkon talouden ennustettavuutta.

– Yhteisöverohan on vaihdellut vuodesta toiseen. Tämä antaa mahdollisuuden tasaisempaan suunnitteluun. Myös taso on ihan kohtuullinen. Vantaalla se kyllä vähentää verotuloja, mutta ei kovin paljon. Ennustettavuus on kuitenkin se ykkösasia tässä muutoksessa, painotti Tuohimäki Ylen aamu-tv:ssä.

Tuohimäki piti hyvänä myös sitä, että valtionbudjetista maksettava avustus on sidottu indeksiin eli siihen on tulossa säännöllisesti korotus. Hän totesi, että toki muutoksessa on se vaara, että tukea voidaan myös leikata.

Valtionavustuksella katetaan jatkossa kirkon yhteiskunnallisista tehtäviä, kuten hautaustoimen, väestökirjanpidon ja kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten ylläpidon kuluja.

Tuohimäki myöntää kirkosta eroamisen nakertavan jo nyt verotuloja, mutta vielä enemmän erobuumi tulee vaikuttamaan tulevina vuosina.

– Eroajat ovat nuorehkoja, 18–30-vuotiaita, joten heidän verotettavat tulonsa eivät ole vielä kovin suuret. Tulevaisuudessa tämä tulee näkymään vielä raskaammin, kun heidän tulonsa kasvavat.

Juha Tuohimäki sanoi, että verotulojen lasku vaikuttaa jo nyt kirkon toimintaan; rakennusten tarpellisuutta ja henkilöstön määrää käydään läpi. Kirkolla on paljon kiinteistöomaisuutta, joista kertyy mittava ylläpito- ja korjauslasku.

Tuohimäen mukaan on hyvä käydä kriittisesti läpi koko rakennuskanta, mutta laajamittaisesti rakennuksista ei voida luopua, koska se uhkaisi kirkon perustoimintoja.

– Kyllä jo ihan parhaillaan joudutaan miettimään, voidaanko tuo kirkko pitää tai onko varaa peruskorjata se. Ympäri Suomea on myös paljon kurssi- ja leirikeskuksia, joita käytetään vain kesäkuukausina. Jatkossa näissä tiloissa toivoisi olevan enemmän vaihtoehtoiskäyttöä ja yhteistyötä, totesi Tuohimäki.

Hän painotti, ettei kirkon talous ei ole katastrofin edessä, eikä esimerkiksi Vantaalla ole taloussyistä paineita korottaa kirkollisveroprosenttia.

Lue seuraavaksi