Lehti: Uusi akkuteknologia mullistaa sähköautomarkkinat

Uusi akkumalli on edellisiä halvempi ja se mahdollistaa nykyistä jopa kolme kertaa pitemmät ajomatkat, kertoo Financial Times. Analyytikot uskovan sen olevan mullistava uudistus sähköautojen kehityksessä.

tekniikka
Sähköauto kiinnitettynä latauspistokkeeseen.
Sähköauto latauksessa.Kalle Mäkelä / Yle

Yhdysvalloissa kehitetty uudentyyppinen akku on mullistamassa sähköautoteollisuuden, kertoo talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Bostonin lähellä toimiva SolidEnergy-yhtiö on kehittänyt litium-akun, jonka on testeissä todettu mahdollistavan kolminkertaisen ajomatkan nykyisiin akkumalleihin verrattuna. Lisäksi akku on selvästi nykyakkuja halvempi.

Akkujen hinta ja niiden varastoiman sähkömäärän niukkuus ovat olleet pahimpia pullonkauloja sähköjen kehitykselle. Akkujen hinta on ollut tähän saakka jopa 30 prosenttia koko auton hinnasta.

Akun kehittäjät ovat tohtori Qichao Hu ja entinen MIT-tiedekorkeakoulun professori Donald Sadoway.

Uutena tekijänä heidän kehittämässään akussa on materiaali. Hu ja Sadoway ovat käyttäneet ultraohuita metallianodeja, joiden energiatiheys on suurempi kuin nykyakkujen, jotka käyttävät grafiitti- ja piianodeja.

Akun hintaa pudottaa sen ominaisuus, että akku ei kehitä lämpöä samalla tavalla kuin edelliset. Se ei siis tarvitse laitteistoa, joka pitää lämpötilan aisoissa ja estää akkua syttymästä palamaan. Akku toimii turvallisesti laajalla lämpötilaskaalalla. Lisäksi itse akku on nykyisiä viidenneksen halvempi.

Lehden mukaan akkumalli on tulossa kaupalliseen myyntiin vuoden kuluessa.