Imatralaisuimari Carita Luukkanen tähtää korkealle

Nuori uimarilupaus yhdistää onnistuneesti opiskelun ja tavoitteellisen harjoittelun.

urheilu
Carita Luukkanen uinti Imatra
Yle

17-vuotias imatralainen uimarilupaus Carita Luukkanen on viihtynyt uimahallilla pienestä pitäen. Viiden ikävuoden tietämillä aloitettu uimakoulu sytytti kipinän lajiin, ja nyt tilille on kertynyt jo toistakymmentä SM-mitalia.

– Tavoitteellisemmaksi uinti muuttui seitsemännen ja kahdeksannen luokan vaihteessa, kun huomasin, että on oikeasti mahdollisuuksia pärjätä, Luukkanen sanoo.

Huippu-uimareiden harjoittelumäärät vaihtelevat paljon riippuen siitä, mikä vaihe kaudesta on käynnissä. Peruskuntokaudella Luukkanen kertoo harjoittelevansa noin kahdesti päivässä.

– Käyn kahdeksan kertaa viikossa uimassa ja sen lisäksi kahdesti viikossa salilla. Kotona yritän myös välillä tehdä kuntopiiriä ja käydä lenkillä, Luukkanen listaa.

Lukio-opintojen ja täysipainoisen uintiharjoittelun yhdistäminen on aiheuttanut haasteita, mutta nyt lukion kolmatta luokkaa käyvä Luukkanen on löytänyt molempia palvelevan ratkaisun.

– Harjoittelun ja opiskelun yhteensovittaminen onnistuu nyt tosi hyvin, kun päätin viime keväänä käydä lukion neljään vuoteen. Pystyn keskittymään treenaamiseen täysillä, kun koulua ei ole pitkiä päiviä, Luukkanen kertoo.

Kannustava ilmapiiri

Imatralla on tehty kilpauinnin parissa hyvää työtä jo pitkään. Luukkanen kiittää menestyksestä hyvää valmennusta sekä yhteishenkeä.

Käyn kahdeksan kertaa viikossa uimassa ja sen lisäksi kahdesti viikossa salilla.

Carita Luukkanen

– Kannustamme toisiamme, eikä kovastakaan treenistä niin sanotusti kärsi koskaan yksin, Luukkanen naurahtaa.

Päättynyt kausi 2014 huipentui elokuussa, kun Luukkanen valittiin edustamaan Suomea Kiinan Nanjingissa järjestettyihin nuorten olympiakisoihin.

– Kokemuksena reissu oli aivan mahtava, mutta itse kisat menivät huonosti, kun sairastuin kaksi viikkoa aiemmin vatsatautiin, Luukkanen kertoo.

Tulevaisuuden tavoitteet siintävät Carita Luukkasella kirkkaina mielessä.

– Tämän hetkisenä tavoitteena on alittaa ensi kesänä MM-kisojen aikaraja ja pidemmällä tähtäimellä olympialaiset Riossa 2016. Olisihan se hienoa voittaa olympiamitali jonain päivänä, Luukkanen päättää.

Kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalassa.