Katso taulukosta, missä kunnissa yhteisöverojen maksu kasvoi suhteellisesti eniten

Yhteisöverojen maksaminen yli nelinkertaistui Kaskisissa kalastusyhtiö Hellströms Fiskin vetämänä. Kärjessä on paljon pieniä kuntia, joita yhden yrityksen hyvä tulos on nostattanut.

Kaskisten satama. Kuva: Anri Koski / Yle

Yhteisöverojen maksaminen kasvoi viime vuonna suhteellisesti eniten yrityksillä, joiden kotikunta on Kaskinen. Kaskislaisten yritysten vuonna 2013 maksama yhteisöveron määrä yli nelinkertaistui vuoteen 2012 verrattuna. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sijaitseva pieni rannikkokaupunki nousi ykköseksi kalastusyritys Hellströms Fiskin kasvaneen tuloksen ansiosta.

Monet listan kärjessä olevista pikkukunnista nousivat yksittäisen yrityksen vetämänä: esimerkiksi Saltvikia nostatti kemianteollisuusyritys Colorant Chromatics ja Keitelettä Keitele Forest.

Yli 10 000 asukkaan paikkakunnista eniten nousi Sipoo, jonka veroihin vaikutti etenkin valaisinyhtiö Livalin menestys. Se maksoi viime vuonna veroja vajaat kahdeksan miljoonaa euroa, mikä on noin viisi miljoonaa toissavuotta enemmän.

Yritykset ja yhteisöt maksavat yhteisöveronsa siihen kuntaan, jossa niiden pääkonttori on. Suurimman osan yhteisöverokertymästä saa valtio, mutta osa maksetaan takaisin kunnille sen mukaisesti, paljonko yrityksellä on työntekijöitä eri kunnissa. Myös seurakunnat saavat pienen osuuden.

Yrityksen kotikunta ei siis välttämättä saa koko osuutta yrityksen kunnille maksamasta vero-osuudesta. Toisaalta taas kunnalle voi siis myös kertyä enemmän yhteisöverotuottoja kuin yrityksen kotikunnasta voisi päätellä.

Voit järjestää taulukkoa uudelleen sarakeotsikoista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yritysten maksama yhteisövero kotipaikkakunnittain