Nuori teollisuusompelija saa heti töitä Salossa

Kasvava työttömyys ei ole ainoa totuus työmarkkinoista. On paljon töitä, joihin ei osaajia löydy.

Kotimaa
Moppitehtaalla riittää töitä ompelutyön osaajille.
Moppitehtaalla riittää töitä ompelutyön osaajille.Lassi Lähteenmäki / Yle

Hiljentyneen Nokian Salon tehtaan vieressä ompelukoneet surisevat kahdessa, jopa kolmessa vuorossa. Vileda-siivousmoppien vienti vetää, mutta tekijöistä on pulaa.

Teollisuusompelun ammattilaiset ovat vähissä, sillä alan koulutus loppui Suomesta jo kauan sitten. Tehtaalle halutaan ottaa varsinkin nuoria osaajia, jotta tuotannon tulevaisuus varmistuisi. Tämän vuoden aikana tehtaalle on paikallisjohtaja Ulla Reimanin mukaan rekrytoitu uutta väkeä pariinkiin otteeseen, mutta nuoria ei ole juurikaan tarttunut haaviin.

– Oppisopimus on hyvä väylä opiskella työhön, johon ei valmista koulutusta ole olemassa. Moppitehtaalle ei tätä koulutusta kuitenkaan pystytty järjestämään.

Moppien valmistuksessa käytetään uutta tekniikkaa, mutta kaikkea käsityötä ei voida kokonaan korvata laitteilla. Salossa laatutasoa pidetään korkealla ja esimerkiksi mopin pitää kestää yli puoli miljoonaa pesukertaa.

Siivousmoppi keksittiin Salon seudulla

Salon tehdas kuuluu saksalaiseen Freudenbergin konserniin ja salolaisten erikoisuutena on taskumoppien teko. Mopin tarinalla on mittaa jo 30 vuotta. Kuivana käytettävä ja pesun jälkeen uudelleenkäytettävä moppi keksittiin Kiskossa. Sieltä yritys siirtyi Saloon ja sulautui saksalaisyritykseen. Kun ennen lotrattiin veden kanssa, moppi toi ammattikäyttöön kevyen ja hygienisen vaihtoehdon.

15 vuotta sitten moppikulttuuri levisi Suomesta muualle Eurooppaan. Nyt Salossa tehdään miljoona moppia vuodessa ja vientimaita ovat mm. Yhdysvallat, Kanada, Venäjä, Intia, Japani ja Kiina.

– Varsinkin sairaaloissa tämä siivousjärjestelmä on todettu erityisen hyväksi, kertoo paikallisjohtaja Ulla Reiman.