Julkkispapin neuvo porholle ja tavikselle: Älä pane elämääsi rahan varaan

Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo muistuttaa, että ahneus ja kateus kulkevat käsi kädessä.

Kotimaa
Televisiosta tuttu kirkkoherra Teemu Laajasalo oli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vaalistartin vetonaula.
Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin tänään Helsingin hiippakunnan uudeksi piispaksi. Jouni Koutonen / Yle

Teemu Laajasalo ei ole järin kiinnostunut listoista, jotka asettavat valtakunnan rikkaimmat numerojärjestykseen. Sen sijaan hän sanoo, että Raamatussa puhutaan rahasta ja vauraudesta hyvin kiinnostavalla tavalla.

– Pääajatus Raamatun opetuksissa on yksinkertainen. Raha on erittäin helppo epäjumala. Sitä pitäisi varoa. Raha on asia, jonka varaan on helppo laittaa ihan koko elämänsä. Silloin homma menee pieleen, riippumatta siitä kuinka paljon rahaa on tai ei ole.

Laajasalon näkemyksen mukaan rahasta on yhä enenevissä määrin tullut epäjumala. Hän sanoo, että myös surulliset synnit ahneus ja kateus näkyvät kaikissa.

– Se, joka ei näitä itsessään huomaa, on huonosti itseään katsova. Näitä on hyvä katsoa nippuna. On hirveän helppo huomata kaverin ahneus ja hirveän hankala huomata oma kateus. Joskus ahneuspuheesssa myös menee sekaisin kohtuus ja kateus. Puhutaan kaverin kohtuuttomuudesta, ja samalla on vaikea huomata omaa kateutta.

Puhutaan kaverin kohtuuttomuudesta, ja samalla on vaikea huomata omaa kateutta.

Teemu Laajasalo

Raha ei ole kriteeri

Laajasalo käsittelee omia ahneuden ja kateuden tuntemuksiaan synnintunnustuksella. Hän muistuttaa, että Suomessa on tärkeää laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

– Me kaikki olemme ylenpalttisen rikkaita, jos katsotaan oikeasti köyhien tai täysin osattomien maiden näkökulmasta. Toisaalta myös Suomessa on äärimmäisen tärkeää, että kirkko tuo vähäosaisuutta esiin. Sitä on todella paljon ja se on helppo sysätä kokonaan sivuun.

Laajaslon mukaan etiikka ja estetiikka menevät helposti ihmisillä sekaisin. Hänen mielestään ihmisiä ei pitäisi arvottaa sen perusteella, kuinka paljon he tienaavat.

– Kulttuurissamme myös ajatellaan, että esimerkiksi urheilijat ovat sankareita ja että sankaruuteen liittyvä vaurastuminen on hyväksyttävämpää. Mielestäni se on haastettavissa oleva ajatus.

Me kaikki olemme ylenpalttisen rikkaita, jos katsotaan oikeasti köyhien maiden näkökulmasta.

Teemu Laajasalo

Laajasalon mielestä ihmisten syvät huolet, surut, onnet, ilot ja mahdollisuudet on jossain muualla kuin rahassa.

– Toivottomuus ja pelko näyttäytyvät yllättävän samanlaisina, oli ihminen rikas tai köyhä. Vastaavasti ihmisten hyvät puolet ja onnistumiset eivät ole mitattavissa rahan tai vaurauden perusteella.