Yhteisöveroissa roimia vaihteluja – Hämeenkyrössä isoin alamäki

Pirkanmaan kuntien yhteisöverotulot vaihtelevat rajusti. Esimerkiksi Juupajoella ja Urjalassa yritysten maksamat verot kasvoivat yli 40 prosenttia. Muun muassa Hämeenkyrössä ja Tampereella yhteisöverot laskivat.

verotus
Anna-Kaisa -porakone.
Anna-Kaisa -porakone on dataporaaja.Petri Aaltonen / Yle

Pirkanmaalaisten kuntien yhteisöverotuloissa on suuriakin muutoksia. Urjalassa yhteisöverot kasvoivat viime vuonna eniten edellisvuoteen verrattuna - 46 prosenttia. Myös Juupajoella yhteisöverot kasvoivat 42 prosenttia.

Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindström ei keksi ilmiölle selitystä.

– Yritykset ovat tehneet varmaan hyvää tulossa. Ei ole mitään yksittäistä suurta muuttujaa, joka selittäisi muutoksen

Hämeenkyrö ja Tampere kovilla

Yhteisöverot laskivat Pirkanmaalla eniten Hämeenkyrössä, noin 40 prosenttia. Toisin kuin aiemmin uutisoitiin, Ruovedellä päästiin plussan puolelle lähes 7 prosenttia.

Tampereen yritykset maksoivat yhteisöveroja viime vuonna yhteensä 136 miljoonaa euroa, mikä on näljänneksen edellisvuotta vähemmän.

Suurin yhteisöveron maksaja oli ylivoimaisesti Sandvik yli 64 miljoonan euron verotettavalla tulolla. Seuraavina tulevat Suomen Yliopistokiinteistöt ja Pirkanmaan Osuuskauppa.

Kunnat eivät saa yhteisveropottia kokonaan itselleen vaan valtio tilittää siitä kunnille noin 28 prosenttia. Oman kunnan suurimmat yhteisöveron maksajat voi katsoa Yle Uutisten yhteisöverotilastosta.

Korjattu klo 16.00: Ruoveden yhteisöverot eivät vähentyneet vaan kasvoivat. Juttuun on lisätty suurin yhteisöverotulojen menettäjä, Hämeenkyrö. Myös Juupajoen ja Tampereen prosentteja on korjattu.