Kuuden tunnin työpäivä auttaa koulunkäynninohjaajaa jaksamaan

Kokopäivätyöhön siirtyminen ei ole edes käynyt pirkkalalaisen Sarita Koskenmäen mielessä. Vaikka joka kolmas tekee osa-aikatyötä vastoin tahtoaan, lyhyempi työpäivä on monelle vapaaehtoinen valinta.

Kotimaa
kouluavustaja Sarita Koskenniemi
Koulunkäynninohjaaja Sarita Koskenmäki suosittelee osa-aikatyötä ainakin pienten lasten vanhemmille.

Sarita Koskenmäen ympärillä hyörii iloinen joukko pikkukoululaisia. Sarita on yksi Pirkkalan Kurikankulman koulun koulunkäynninohjaajista.

– Työpäiväni alkaa puoli kahdeksalta aamulla. Huolehdin ensin aamukerholaisista ja koulutyö alkaa yhdeksältä. Kuuden tunnin työpäiväni ovat täynnä vipinää ja kotiin lähden puoli kahdelta iltapäivällä.

– Taidan olla Pirkkalan kunnan ensimmäinen vakinaistettu koulunkäynninohjaaja. Kun sain tämän paikan vuonna 2 000, työtuntien määräksi kerrottiin 30 viikkotuntia. Muusta ei edes ollut puhetta, Koskenmäki kertoo.

– Sen jälkeen minulta kysyttiin monena keväänä, että haluanko täydet tunnit. Minun vastaukseni oli aina ei. Ehkä siksi ei ole muutamaan vuoteen edes kysytty, Koskenmäki naurahtaa.

– Olen niin tykästynyt tähän nykyiseen työaikaani, että kokopäivätyöhön siirtyminen ei ole edes käynyt mielessä.

Lapsille annettua aikaa ei voi mitata rahassa

– Osa-aikatyössä ei ole huonoa muuta kuin palkka, mutta kaikkea ei voi mitata rahassa.

– Minulla on kaksi omaa poikaa, toinen on neljännellä ja toinen seitsemännellä luokalla. Minusta on mukava, että ehdin käydä kaupassa, laittaa ruokaa ja seurata, kun omat poikani hääräävät kotona.

– Täällä koulussakin näkee, miten lapsilla on suuri aikuisen tarve. Se on paljon muutakin kuin matikan läksyissä auttamista.

Sarita Koskenmäki on valmis suosittelemaan osa-aikatyötä ainakin pienten lasten vanhemmille. Lyhyempi työpäivä auttaa myös jaksamaan työssä.

– Tämä työ on hektistä hommaa. Minua on auttanut jaksamaan se, että saan tehdä lyhyemppää päivää. Työn mielekkyys on säilynyt, vaikka olen ollut koulunkäynninohjaajana jo 15 vuotta.