1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Tulevaisuuden kotimaani ei välttämättä ole Suomi" – Ulkomaille halajava nuori kokeilee siipiään reppumatkalla

Kajaanilaislähtöinen Katariina Hujanen pakkaa reppunsa ja lähtee Aasiaan. Tuliaistoiveena on uusia kokemuksia ja itsenäistymistä.

ilmiöt
Katariina Hujanen syksyisessä maisemassa.
Miia Roivainen / Yle

Kajaanilaislähtöinen Katariina Hujanen teki rohkean päätöksen lähteä kohti Aasiaa.

– Minulla on aika monia syitä lähtöön. Haluan nähdä ja kokea kaikenlaista. Olen nuori, minulla ei ole vielä opiskelupaikkaa. Tiedän kyllä minne haen, mutta ennen opintoja on hyvää aikaa tehdä asioita, joita haluan tehdä ennen aikuisuutta.

Kaikki eivät syitä ole ole purematta nielleet.

– Yleensä kun minulta kysytään, miksi lähdet, vastaan, että miksi en lähtisi. Olen saanut argumentteja liittyen siihen, että ei kannattaisi lähteä. Mutta yleensä keskustelukumppanit ovat tulleet siihen lopputulokseen, että ei oikeastaan ole mitään todellista syytä siihen, miksi en lähtisi.

Ei liikaa suunnittelua

Matka on ollut Hujasen mielessä jo pitkään, mutta hän ei suunnitellut toteuttavansa reissua vielä tänä vuonna. Kesällä ajatukset kuitenkin kääntyivät.

Pääosin olen matkalla yksin. Kyllähän tuollaisella matkalla tapaa varmasti uusia tuttuja ja saa ystäviä jos vaan on avoin.

Katariina Hujanen

– Jos viime keväänä joku olisi sanonut minulle, että tulen olemaan ensi talvella yksin keskellä Aasiaa, niin olisin varmaan nauranut epäuskoisena ja sanonut, että sekoitat minut johonkin toiseen.

Aivan hetken mielijohteesta 21-vuotias nuori nainen ei maailmalle kuitenkaan lähde.

– Olen lapsesta asti ollut seikkailunhaluinen. Ehkä viime vuosina muut asiat, kuten opiskeluihin hakeminen eivät ole antaneet tilaa unelmoinnille.

Vaikka opinnot oikeustieteellisessä ovat tavoitteena koti-Suomessa, kokee Hujanen tulevaisuuden kodin saattavan olla ulkomailla.

– Tulevaisuuden kotimaani ei välttämättä ole Suomi. Olen kuitenkin vielä niin nuori, etten halua lyödä suunnitelmia lukkoon. Vuosi kerrallaan.

Sen verran Hujanen matkansa kestosta osaa sanoa, että Suomeen on palattava viimeistään maaliskuussa.

– Silloin alkaa pääsykokeisiin lukeminen. Paluulippua ei ole. Tietty kaava reissulle on, mutta liikaa en halua suunnitella.

Budjetti antaa vapautta

Pari ensimmäistä viikkoa Hujanen viettää Hong Kongissa yhdessä äitinsä kanssa. Sen jälkeen alkaa seikkailu. Yksinolo ei kuitenkaan pelota.

– Pääosin olen matkalla yksin. Kyllähän tuollaisella matkalla tapaa varmasti uusia tuttuja ja saa ystäviä jos vaan on avoin, Hujanen ajattelee.

– Tietynlaista itsenäisyyttä ja ongelmienratkaisukykyä haluan hakea.

Katariina Hujanen lukee Vietnamin matkaopasta.
Miia Roivainen / Yle

Hong Kongista suuntana on Taiwan, Vietnam ja uusi vuosi vietetään Indonesiassa.

– Jos aikaa jää ja budjetissa on tilaa, haluaisin käydä Laosissa ja Australiassakin.

Kovasti budjetin eteen onkin töitä tehty. Muutaman vuoden töitä myyjänä paiskinut nainen on saanut kerrytettyä matkakassaansa siten, ettei matkalla ole tarkoitus työskennellä.

– On ollut määränpää mihin säästää. Se antaa vapautta.

Pois mukavuusalueelta

Odotukset koskevat lähinnä henkistä kasvua ja ymmärrystä asioista.

– Odotan uusia kokemuksia ja erilaisten ihmisten tapaamista. Lisäksi, kun heitetään ulos omalta mukavuusalueelta, tulee varmaan ymmärrys siitä, että nyt olen yksin, en puhu kieltä tai tunne kulttuuria. Se selvitytyminen siitä, voimavarojen löytäminen itsestä – niitä odotan eniten.

– Kun sellaiselta reissulta selviää, niin koti-Suomessa asiat tuntuvat varmasti yksinkertaisilta ja vaivattomilta hoitaa, Hujanen ennustaa.

Kajaanilaislähtöinen nainen on varma siitä, että vieraassa paikassa yksinolo on enemmänkin mahdollisuus kuin uhka.

Luin yhdestä kirjasta, että koti-ikävän iskiessä kannattaa lähettää lämpimiä ajatuksia kotiväelle ja jatkaa matkaa eteenpäin.

Katariina Hujanen

– Koen, että avoimuus ja hyväksyntä muita kulttuureita kohtaan on paikallaan.

Kun ikävä iskee, aikoo Hujanen toimia kylmän rauhallisesti.

– Luin yhdestä kirjasta, että koti-ikävän iskiessä kannattaa lähettää lämpimiä ajatuksia kotiväelle ja jatkaa matkaa eteenpäin. Tiedän, että yksinäisiä iltoja tulee. Nykyään on kuitenkin niin helppoa pitää yhteyttä netin välityksellä. Kyllä niistä pääsee yli, kun tietää, että se on vain hetkellistä.

Muita pelottaa enemmän

Syy miksi määränpääksi valikoitui Aasia on Hujaselle selkeä.

– Yksi ystäväni asuu Hong Kongissa. Lisäksi, Aasiassa on helppo liikkua ja elinkustannukset ovat pienet.

Vaikka lähtö koittaakin parin viikon päästä, ei se Hujaselle ole vielä ihan konkretisoitunut.

– En ole vielä oikein ymmärtänyt, että olen kohta lähdössä. Muut ovat olleet enemmän peloissaan. Ehkä kuun lopussa, sinä aamuna, kun seison lentokentällä rinkka selässä, iskee pakokauhu.

Tärkeintä reissun suunnittelussa on ollut henkinen valmistautuminen. Käytännön järjestelyt, kuten rokotukset ja vakuutukset ovat hoituneet siinä sivussa.

– Ei lähtöä ole syytä pelätä. Tiedän, että sen mitä jätän taakseni, löydän takaisin tullessa edestäni.

Lue seuraavaksi