Kansanedustaja Eero Lehti yksi rikkaimpien kymppikerholaisista – taustalla yrityskaupat

Eero Lehden ansiotulot olivat viime vuonna 385 383 euroa ja pääomatulot 11 662 213, yhteensä siis 12 047 596 euroa.

verotus
Eero Lehti, kansanedustaja, Kokoomus
Yle

Mediayrittäjä ja kansanedustaja Eero Lehti (kok.) oli yksi viime vuonna eniten ansainneista suomalaisista. Lehti nousi verotilastoissa rikkaimpien listalle muun muassa yrityskauppojen ansiosta. Keskisuomalainen Oy osti Eero Lehden ja hänen vaimonsa Ulpu Lehden omistaman Suomen Lehtiyhtymän reilulla 26 miljoonalla eurolla.

– Olen aloittanut yritystoiminnan ja säästämisen pörssiosakkeisiin jo opiskeluvaiheessa. Tämän päivän tulos johtuu siitä, että neljänkymmenen vuoden aikana rakentamani ja muiden kanssa kehittämäni yhtiö myytiin viime vuonna, Lehti kuvailee omaisuuden kertymistään.

Lehden mukaan yrityksen myynti tuntui haikealta, mutta toisaalta järkevältä.

– Toimiala, ikä ja muut tekijät pakottivat miettimään asiaa kylmän viileästi, ja silloin ei oikeastaan jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin myydä yritys joko nyt tai myöhemmin. Sattui vielä löytymään sellainen ostaja, jolle mielestäni yrityksen jatko sopi hyvin.

Omaisuus ei tarkoita aina ökyilyä

Yrityksen myynnistä syntyneet tulot eivät käytännössä vaikuta Lehden arkeen.

– Yrityshän muutti vain olomuotoaan rahaksi, yrityksen kautta varallisuus oli olemassa ennenkin. Itse asiassa varsinainen tekeminen ja yritystoiminnassa mukana oleminen antavat paljon enemmän tyydytystä kuin se, että on pankkitilillä rahaa. Luulen, että kaikki muutkin, jotka ovat myyneet yrityksensä, ajattelevat aikalailla samoin.

12 miljoonaa euroa pankkitileillä ei tarkoita automaattisesti ökyilevää elämäntyyliä.

– En ole tottunut elämään elämääni sillä tavalla, että se vaatisi erityistä varallisuutta. Paremminkin nautin siitä, että osaan käyttää rahani taitavasti ja säästäväisesti, Lehti kertoo.

Hänen mukaansa yritystoiminnalla ei kuitenkaan lähtökohtaisesti rikastu.

– Tilastollisesti ylivoimaisesti varmin keino rikastua on pitkäaikainen sijoittaminen esimerkiksi pörssiosakkeisiin.

"Onneksi on vielä menestyviä yrityksiä"

Jatkossa Lehti aikoo sijoittaa saamansa rahat alan start up -yrityksiin, mutta sitä ennen aikoo perehtyä sijoituskohteisiinsa perinpohjaisesti.

– Riskit ovat aloittavien yritysten kohdalla suuria, lisäksi omistaminen sekä riskien hajauttaminen käy työstä, joten täytyy tutustua sijoituskohteisiin syvällisesti.

Kaiken kaikkiaan Lehti on tyytyväinen maanantaina julkistettuihin verotilastoihin ja toteaa tulosten olleen odotettuja.

– Onneksi Suomessa on vielä menestyviä yrityksiä tämän kaiken kaamoksenkin keskellä. Verotilastoista näkee, että uusilla toimialueilla ainakin joillakin digitaaliseen toimintaan pohjautuvilla yrityksillä on mennyt erittäin hyvin, Lehti sanoo.

Eero Lehden ansiotulot olivat 385 383 ja pääomatulot 11 662 213 euroa, yhteensä siis 12 047 596 euroa. Yli 12 miljoonan euron tuloillaan hän peittosi siis myös Björn Wahlroosin, joka tienasi yhteensä 11 218 588 euroa.

Eero Lehti on A-studion haastattelussa TV1:ssä 3.11. kello 21.00.