1. yle.fi
  2. Uutiset

Huhut pitkäsoittoalbumin kuolemasta ovat vielä liioittelua

Levyjen myynti on laskenyt romahdusmaisesti vuosituhannen vaihteesta lähtien. Ihmiset kuuntelevat tätä nykyä ennemminkin yksittäisiä kappaleita kuin levykokonaisuuksia. Porilaista Rec Room -studiota pyörittävä Häiriö Piirinen ei kuitenkaan usko, että pitkäsoittoalbumit olisivat katoamassa.

talous
Käsi äänipöydän päällä
Yle Satakunta

Porilaisessa Rec Room -studiossa tehdään töitä niin sanotusti vanhan liiton meiningillä. Jokainen äänite tehdään viimeistä piirtoa myöden pedantisti.

Punkrock-yhtye All Over Maniacs on saapunut Helsingistä asti karhukaupunkiin äänittämään albumiaan.

– Eihän tässä taloudellisesti järkeä ole, mutta haluamme tehdä levymme hyvin, toteaa bändin nokkamies J. Noljakka.

Rec Room pitää äänittämisen laadusta kiinni, vaikka musiikin kuluttamisen siirtyminen tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin mahdollistaisi kustannustehokkaammankin tuotannon.

– Jos hommat tekee kunnolla, niin siitä tulee pitkäkestoisempaa. Hyväsoundisesta pystyy rippaamaan YouTubeenkin säällisen kuuloisen näytteen tai koko biisin, mutta päinvastoin sitä ei voi tehdä, sanoo äänittäjä Häiriö Piirinen.

Levyjen myynti rajussa laskussa

Levyjen myynti on ollut kovassa laskussa viime vuosina. Musiikkituottajat ry:n jäsenyhtiöiden tilastojen mukaan Suomessa myytiin vielä vuonna 2000 levyjä 8,6 milj. kappaletta. Vuonna 2012 vastaava lukema oli 4,6 milj. myytyä levyä.

Digitaalisten julkaisujen myynti ohitti tänä vuonna ensimmäistä kertaa fyysisten levyjen myynnin. Musiikia kulutetaan yhä enemmän yksittäisinä kappaleina. Studioalalla uskotaan kuitenkin pitkäsoittoalbumien säilymiseen.

Muutama vuosi sitten sitä povailtiin, että pitkäsoitto katoaa, mutta ei se ainakaan vielä ole kadonnut.

Äänittäjä Häiriö Piirinen

– Muutama vuosi sitten sitä povailtiin, että pitkäsoitto katoaa, mutta ei se ainakaan vielä ole kadonnut. Enkä usko, että se katoaakaan. Se on niin kuin itsenäinen taideteos. Jos se katoaa, niin kyllä osa ihmisyydestäkin katoaa, Piirinen sanoo.

Säilyi pitkäsoitto tai ei, alkaa kivijalkalevykauppojen kohtalo olla sinetöity. Porin viimeinenkin levykauppa Music-Divari Green River etsii kiinteistölleen ostajaa. Levykaupan omistaja Jukka Sundell pitää kehitystä luonnollisena.

– Ei siinä mitään pahaa ole. Siinä on hyviäkin puolia. Turha on sellainen levy, jota ei kovin kauan kuunnella. Se on ekologisesti oikein, että siitä jää fyysinen levy tekemättä. Minä ymmärrän hyvin, ettei kaikki halua käydä levykaupassa. Se on ihan luonnollinen tila. Asiat muuttuvat.

Lue seuraavaksi