1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Steve Jobsin muistomerkki purettiin Pietarissa homopropagandana – video

Pietarin yliopiston pihalle vuonna 2013 pystytetty Applen entisen toimitusjohtajan Steve Jobsin muistomerkki on purettu Venäjän homopropagandaa koskevan lain vuoksi.

internet
Työmiehet purkamassa Steve Jobsin muistomerkkiä Pietarin yliopiston pihalla.
Pietarin yliopiston pihalle vuonna 2013 pystytetty Applen entisen toimitusjohtajan Steve Jobsin muistomerkki on purettu Venäjän homopropagandaa koskevan lain vuoksi.

Pietarin yliopiston pihalle pystytetty Steve Jobsin muistomerkki on purettu Venäjän homopropagandaa koskevan lain vuoksi. Kaksimetrinen interaktiivinen iPhonen muotoinen muistomerkki purettiin perjantaina. Edellisenä päivänä Applen nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi olevansa homoseksuaali.

ZEFS-niminen venäläisten yritysten yhteenliittymä pystytti muistomerkin tammikuussa 2013. ZEFS:n tiedotteen mukaan muistomerkki purettiin homopropagandaa koskevan lain mukaisesti.

Julkaisemassaan tiedotteessa ZEFS sanoi, että ”homopropagandan ja muiden seksuaalisten perversioiden levittäminen alaikäisille venäläisille on kielletty laissa”. ZEFS:n mukaan muistomerkki oli alueella, jonne nuorilla opiskelijoilla oli vapaa pääsy.

– Koska Tim Cook julkisesti ilmoitti olevansa homoseksuaali, monumentti purettiin lapsia perinteisten arvojen vastaiselta informaatiolta suojelevan lain mukaisesti, ZEFS kertoi tiedotteessaan.

"Synnistä ei pitäisi tulla normaalia"

Pietarilainen paikallispoliitikko Vitali Milonov, joka on kampanjoinut seksuaalivähemmistöjä vastaan, on venäläisten tiedotusvälineiden mukaan vaatinut, että Cookin maahanpääsy olisi kiellettävä.

ZEFS:n johtaja Maksim Dolgopolov, joka määräsi monumentin purkamisen, sanoi maanantaina olevansa henkilökohtaisia pakotteita vastaan, mutta sanoi silti tukevansa lakia.

– Synnistä ei pitäisi tulla normaalia. Ihmisillä, jotka aikovat rikkoa lakejamme, ei ole mitään tekemistä Venäjällä, Dolgopolov sanoi.

Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime vuonna lain, joka kieltää perinteisten perhearvojen vastaisen tiedon levittämisen alaikäisille. Putinin mukaan Venäjällä ei syrjitä homoseksuaaleja, mutta monet seksuaalivähemmistöjen edustajat sanovat, että laki on aiheuttanut heille ongelmia. Laki on tuomittu laajasti länsimaissa.

Cook sanoi haluavansa ilmoituksellaan edistää kansalaisoikeuksia. Torstaisella ilmoituksellaan Cook lähinnä vahvisti asian, joka oli jo laajalti tiedossa Yhdysvaltain länsirannikon teknologiapiireissä. Steve Jobs kuoli vuonna 2011.

ZEFS on itsenäisten yhtiöiden yhteenliittymä, jonka jäsenet toimivat monilla eri aloilla, kuten kiinteistönvälityksessä, rakennusteollisuudessa ja mainonnassa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi