Suomi voisi olla suunnannäyttäjä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä

Suurimpien puolueiden puheenjohtajat pitävät vaatimuksia päästöttömästä tulevaisuudesta realistisena mahdollisuutena Suomelle. Perussuomalaiset suhtautuu muita kriittisemmin edelläkävijän rooliin. YK:n ilmastonmuutospaneelin mukaan fossiilisista polttoaineista pitäisi luopua kokonaan vuosisadan loppuun mennessä.

Kotimaa
Sataman alueella oleva tuulimylly.
YLE / Petri Puskala

Ilmastonmuutos aiheuttaa vakavan uhkan luonnolle, ihmisten terveydelle ja ruuantuotannolle. Muutoksen torjunnan hinta on kuitenkin kohtuullinen. Näin sanoo Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtaja Petteri Taalas.

– Meidän pitäisi tehdä nopeita muutoksia siihen rataan, jolla tällä hetkellä ollaan. Me ollaan menossa kohti 3–4 asteen lämpenemistä näillä päästövähennystavoitteilla, ja se on aivan liikaa, sanoo pääneuvottelija Harri Laurikka, joka edustaa Suomea YK:n kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

YK:n ilmastonmuutospaneeli IPCC vaati eilen ensimmäistä kertaa, että fossiilisten polttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa kokonaan tämän vuosisadan loppuun mennessä. Suomen suurimpien puolueiden johtajat, poislukien perussuomalaiset, haluavat yksissä tuumin kantaa vastuun ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

– Kyllä se hyvä tavoite on, ja se on myöskin realistinen. Suomella siinä on hyvää teknologiaa ja hyviä mahdollisuuksia siihen. Pelkästään biomassojen varaan se ei voi rakentua, se on selvä asia, tarvitaan kyllä uusiakin keksintöjä matkan varrella, mutta uskon, että niitä syntyy, sanoo Keskustan ppuheenjohtaja Juha Sipilä.

SDP:n Antti Rinne on samoilla linjoilla.

– Minusta on hyvä asettaa kovia tavoitteita ja pyrkiä niitä kohti. Sitten on mahdollisuus vähän epäonnistuakin.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) kuuluttaa Suomelle edelläkävijän roolia ilmastoasioissa ja vannoo puhtaan teknologian ja biotalouden nimiin.

– Tämä on meille hurja mahdollisuus Euroopassa.

Myös Suomen mahdollisuuksiin päästä päästövähennystavoitteisiin pääministeri uskoo.

– Uusiutuvissa me ollaan jo erittäin pitkällä, 34–35:ssä prosentissa. Ja päästövähennystavoite 40 prosenttia tulee myös toteutumaan. Suomi on näissä kysymyksissä edelläkävijä, Stubb sanoo.

Perussuomalaisten Timo Soini ei päässyt työmatkansa takia kommentoimaan päästövähennysasiaa, mutta Perussuomalaiset suhtautuu suunnannäyttäjän rooliin muita kriittisemmin. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström sanoo, että moni maa voisi ottaa jo nyt mallia Suomen teollisuudesta, myös ilmastoasioissa, eikä Suomen pitäisi olla ainakaan yksinään suuntaa näyttämässä.