Juha Sipilän miljoonaomaisuus ei selviä verotiedoista

Puoluejohtajista vain keskustan Juha Sipilällä on pääomatuloja. Nekin ovat kutistuneet murto-osaan vaalikauden alusta.

verotus
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.Yle

Harva äänestäjä pystyy päättämään, maksaako veronsa pääomaverona vai tuloverona. Siihen ei ole mahdollisuutta poliitikoillakaan. Kansanedustajina, ministereinä tai puoluejohtajina ei varakkaita yritysjohtajia juuri ole ollut.

Lehtikeisari, kansanedustaja Eero Lehti (kok.) on poikkeus. Hän ylsi pääomamiljonääriksi yrityskauppansa ansiosta. Pääomatuloja kertyi yli 11 662 213 euroa.

Toiseksi eniten pääomatuloja sai kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen, 167 565 euroa.

Kokoomuksen Eero Suutarilla oli 83 468 euroa pääomatuloja.

Seitsemän muuta kansanedustajaa ylsi yli 10 000 euron, alle 20 kansanedustajalla pääomatuloja kertyi muutama satanen tai tonni.

Puoluejohtajista vain keskustan Juha Sipilällä on pääomatuloja. Niitä oli 19 240 euroa. Muut pääministerin paikasta ensi kevään vaaleissa kisaavat puoluejohtajat tyytyvät kuukausipalkkaan.

Vievätkö miljoonat puoluejohtajalta uskottavuutta?

Juha Sipilällä oli vaalikauden alussa pääomatuloja 217 997 euroa. Sipilän miljoonaomaisuus syntyi parikymmentä vuotta sitten, jolloin hän möi IT-alan yrityksensä noin 12 miljoonalla eurolla. Nyt tulot ovat murto-osa politiikkaa edeltävältä ajalta.

– Tulot muodostuvat kansanedustajan palkasta. Nämä muut ansionlähteeni olen nyt ajanut alas ja luopunut yrittäjyydestä lupaukseni mukaisesti viime vuoden loppuun mennessä, Juha Sipilä sanoo.

Sipilän miljoonaomaisuus ei ole kadonnut mihinkään. Se on vain eri muodossa kuin aikaisemmin.

– Minulla ei ole tarvetta eritellä nyt omaisuutta, niin kuin ei muillakaan, että paljonko on missäkin. Sitä on nyt pankissa ja kiinteistöissä, Sipilä vastaa kiusaantuneesti.

Jos Juha Sipilästä tulee seuraavan hallituksen ministeri, omaisuus ei ole enää yksityisasia. Hänen on selvitettävä omistuksensa ja merkittävä varallisuutensa eduskunnalle.