1. yle.fi
  2. Uutiset

Mieskuoron laulumatka on miehistä touhua, josta ei kaikkea edes kerrota

Etelä-Pohjanmaan mieskuoro Jussit lähtee keskiviikkoaamuna kohti Amerikkaa. Pariviikkoisella matkalla on luvassa konsertteja ja yhdessäoloa. Jussikuoron matkaan kuuluvat olennaisina osina molemmat, kertovat kuorolaiset. Tässä porukassa reissusta nautiskellaan täysin siemauksin.

kulttuuri
Mieskuoro Jussit Seinäjoki Areenassa 2004
Jussi Asu

Etelä-Pohjanmaan mieslaulajat Jussit starttaa keskiviikkoaamuna Amerikan matkalle. Matka on kuoron 26. ja Amerikassakin Jussit on käynyt aiemminkin. Viisikymmentä vuotta Jusseissa laulaneelle Jussi Malkamäelle Amerikan matka on kolmas kuoron kanssa.

– Matkat on niitä huippuhetkiä, mitä kuorossa tapahtuu. Tavalliset harjoitukset on harjoituksia, mutta nämä on huippuhetkiä, Jussi Malkamäki sanoo.

Jussi Malkamäki oli Jussien mukana Amerikassa ensimmäisen kerran jo vuonna 1973. Sen jälkeen maailma on "pienentynyt".

– Silloin oli harvinaista, että pääsi sellaiselle matkalle. Amerikka oli suuri ja näki ensimmäistä kertaa sellaisia New Yorkin korkeita taloja, Malkamäki muistelee.

Kaikesta ei kerrota

Jussien matkaan Amerikkaan lähtee yli viisikymmentä pohjalaismiestä. Matkaa tehdäään keskiviikkoaamuna bussilla Seinäjoelta Helsinkiin, Helsingistä lentäen Chigagoon ja Amerikassakin tulee siirtymiä.

– Resuaminen aloitetaan keskiviikkoaamulla seitsemältä. Sitten pysähtyillään ja nautiskellaan jotain syöden ja kahvit juoden, eli matka alkaa jo Seinäjoelta, sanoo Jussien puheenjohtaja Hannu Malkamäki.

– Amerikassa ajamme Chicagosta bussilla Columbukseen ja sieltä St. Louisiin. Matka päättyy New Yorkiin, Hannu Malkamäki listaa.

Kun mieskuoro matkustaa, mieskuoro matkustaa.

– Se on miehistä touhua. Kaikkea ei viitti kertoa, miehet nauravat kysyttäessä, mitä matkalla oikein tapahtuu. Siitä Jussi Malkamäki ja Hannu Malkamäki ovat kuitenkin yhtä mieltä, että laulamisen lisäksi myös se kaikki muu tekeminen ja oleminen on reissussa tärkeätä.

– Kuororetki on aina elämys ja siihen kuuluvat olennaisena osana esiintyminen ja yhdessäolo. Ei ole toista ilman toista. En asettaisi niitä paremmuusjärjestykseen, Hannu Malkamäki sanoo.

Kahdentoista päivän matkaan kuuluu kolme konserttia, mutta ohjelmaan on jätetty tilaa myös vapaalle olemiselle ja turisteilulle. Kuorolaisille ovat tarjolla lätkämatsit, musikaalit, museot ja perinteiset kiertoajelut.

– Yksi matkan kohokohdista on yhdessäolo. Tutustutaan kavereihin, Jussi Malkamäki peesaa.

"Komian näkööstä kuorolaulua"

Amerikan matkan konserttien ohjelmistosta vastaavat kuoron musiikkilautakunta ja taiteellinen johtaja Tommi Niskala. Ohjelmistossa on Sibeliusta, Rautavaaraa, pohjalaista kuoromusiikkia ja myös amerikkalaista sekä kansainvälisesti tunnettua mieskuoromusiikkia, kertovat Jussi Malkamäki ja Hannu Malkamäki. Miehet uskovat Jussikuoron tekevän vaikutuksen yleisöönsä myös olemuksellaan.

– Amerikassa ei välttämättä ole tunnettua se, että on isoja mieskuoroja eikä se, miten ne laulavat, Hannu Malkamäki arvelee.

– Ja ollaanhan me näyttävä kuoro kansallispuvuissamme. Ensimmäinen kohahdus yleisöstä tulee, kun huomaavat että meitä on näin iso porukka ja kansallispuvut päällä. Komian näkööstä kuorolaulua, Hannu Malkamäki naurahtaa.

Yksi yö lähtöön

Jussien matka starttaa siis keskiviikkoaamuna ja kotiinpaluu odottaa 16. marraskuuta. Kuoromatkaa on järjestelty jo ainakin vuosi ja varoja kerätty konserteilla. Kuorolaisille jää silti reissusta omaakin maksettavaa.

– Monenlaisia ajatuksia on varmaan ennen maatamenoa ja voi uni olla vähän katkonaistakin. Mutta kun on hyvin järjestetty reissu, niin ei kai siinä muuta, Hannu Malkamäki uskoo.

– Monia asioita pitää hoitaa ja muistuttaa kuorolaisille. Ettei käy niin, että lentoasemalla todetaan, että "ei mun passi ole kuin vähän vanhentunut", Hannu Malkamäki nauraa.

Molemmat miehet kertovat, että laukut on jo melkein pakattu aamun lähtöä varten.

– Tyttäreni on ollut kuorotoiminnassa mukana ja minusta tuntuu, että kyllä me (miehet) vähän vähemmällä pärjätään, Hannu Malkamäki naurahtaa.

Lue seuraavaksi