Malmin lennonjohtaja: "Työnantaja uhkailee irtisanomisella"

Helsinki-Malmin lentoaseman lennonjohtajat ovat tyrmistyneitä työnantajansa Finavian nopeasta toiminnasta. Lennonjohtajan mukaan työnantajan edustaja on viitannut irtisanomisuhkaan jo ennen yt-neuvottelujen alkamista. Lentotoiminta Malmilla päättyy syksyllä 2016, jotta alue vapautuu asuntorakentamiselle.

Kotimaa
Helsinki-Malmin Lentoasema
Touko Yrttimaa / Yle

Valtio ei viivyttele Helsinki-Malmin lentoaseman hylkäämisessä. Lokakuun lopulla Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti toiminnan päättyvän syksyllä 2016. Koneet jäävät maahan, koulutusyritykset hakeutuvat muille kentille ja Rajavartiolaitoksen tukikohta siirtyy Helsinki-Vantaalle. Tämän jälkeen alue palautuu Helsingin kaupungille asuinrakentamisen pohjaksi.

Tieto toiminnan loppumisesta ei tullut Malmilla toimivalle väelle yllätyksenä. Sen sijaan lentoaseman tornissa työskentelevät lennonjohtajat ovat tyrmistyneitä työnantajansa Finavian nopeista käänteistä.

Yle Uutisiin yhteyttä ottanut lennonjohtaja kertoo Finavian edustajan tulleen tapaamaan henkilökuntaa. Henkilökohtaisessa tapaamisessa työnantaja oli lennonjohtajan kertoman mukaan väläytellyt irtisanomisuhkaa ja pyytänyt työntekijän henkilökohtaisia yhteystietoja yt-neuvottelujen perusteella.

Suomen Lennonjohtajien Yhdistyksen pääluottamumies Katariina Syväys pitää tapausta omituisena, sillä osapuolten ensimmäinen tapaaminen yt-tilanteeseen liittyen onvasta tulevana torstaina.

Lennonjohtajien yhteydenottojen perusteella he ovat kokeneet nämä tilanteet pelotteluna ja uhkaavina.

Suomen Lennonjohtajien Yhdistyksen pääluottamusmies Katariina Syväys

- Pidän menettelyä todella pöyristyttävänä. Ihmisille on etukäteen ennen yt-neuvottelujen aloittamista kerrottu, että teidät tullaan irtisanomaan ja teille ei välttämättä löydy töitä. Malmilaisten lennonjohtajien yhteydenottojen perusteella he ovat kokeneet nämä tilanteet pelotteluna ja uhkaavina, Syväys sanoo.

"Toiminta voisi jatkua kaivinkoneiden saapumiseen saakka"

Malmin lentokentän paikalla on tarkoitus aloittaa asuntotuotanto viimeistään 2020-luvun alussa. Helsingin kaupunki ja valtio valmistelee nyt 12 miljoonan euron kauppaa maa-alueesta sekä rakennuksista. Samalla päättyy Finavian käyttöoikeus alueeseen.

Suomen Lennonjohtajien Yhdistyksen pääluottamusmiehen mukaan toiminta Malmilla voisi jatkua kaivinkoneiden saapumiseen asti.

- Kuulostaa kummalliselta, että lentokenttä pitäisi jo neljä vuotta etukäteen lakkauttaa, Katariina Syväys sanoo.

Syväyksen mukaan parempi ratkaisu olisi, että toiminta jatkuisi vuoteen 2020 asti. Hän toivoisi, että osapuolet pääsisivät sopimukseen, jonka perusteella lentokoneet voisivat käyttää kenttää vielä kaupungin kaavoitusprosessin ajan.

- Toivon, ettei Malmin kenttä jäisi kolmeksi ja puoleksi vuodeksi tyhjiöksi, Syväys summaa.