1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

EVA:n Apunen: Tuloerot tulevat kasvamaan supertähtitaloudessa

Professori Heikki Hiilamon mielestä Suomessa pitäisi tasata tuloeroja enemmän kaikilla veromuodoilla. EVA:n johtaja Matti Apunen muistutti, että Suomi on jo nyt ýksi voimakkaimmin tuloeroja tasaavista maista.

Heikki Hiilamo ja  Matti Apunen.
Viime vuoden verotiedot on taas julkaistu. Tuloeroista ja verotuksen oikeudenmukaisuudesta Aamu-tv:ssä keskustelivat johtaja Matti Apunen Elinkeinoelämän valtuuskunnasta ja sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta.

Sosiaalipolitiikan professori ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja olivat eri linjoilla verotuksen käytöstä tuloerojen tasaamisessa Ylen aamu-tv:ssä.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mielestä verotusjärjestelmää ei voida pitää oikeudenmukaisena, jos keskituloisen palkansaajan ja rikkaiden veroprosentti ovat näin lähellä toisiaan. Maanantaina julkaistujen verotietojen mukaan keskituloisen suomalaisen veroprosentti oli 30,4 ja sadan kaikkein hyvätuloisimman yleisin veroprosentti oli 32.

Hiilamon mukaan tuloilla pitäisi pystyä kattamaan ihmisen perustarpeet, ja sen jälkeen verotuksen pitäisi kiristyä tulojen noustessa.

– Näinhän ei ole näissä korkeissa pääomatuloissa. Meidän pitäisi keskustella myös perintö-, varallisuus- ja kiinteistöverotuksesta, koska tuloverotuksessa ei ole niin paljon liikkumavaraa.

EVA:n johtaja Matti Apunen painotti Suomen olevan yksi voimakkaimmin tuloeroja tasaava maa maailmassa.

– Me olemme Heikin kanssa eri mieltä tasaamisen rajasta. Ei minulla ole mitään tasaamista vastaan, mutta järjettömyyksiin ei pidä mennä.

Apunen myös puolusti nykyistä verojärjestelmää sijoittajan tai yrittäjän ottamalla riskillä. Yrittäjä saa sen mitä jää jäljelle, kun kaikki muut tahot ovat ottaneet omansa pois, ja välillä jäljelle ei jää mitään.

– Ei palkkatuloa ja pääomatuloa voi verrata suoraan. Palkkatulo on varmempaa. Jokainenhan voi sijoittaa ja kokeilla, kuinka helppoa on rikastua investoimalla, ja sen jälkeen nauttia näistä valtavista pääomatuloista.

Supertähtitalous uhka keskiluokalle

Heikki Hiilamo piti Matti Apusen riskiajatusta vanhanaikaisena, koska innovaatiolla rikastuneet yritykset ja niiden omistajat eivät ole ottaneet valtavia riskejä.

–  Kyse on ollut enemmän hyvästä ideasta, jolle on saatu riskirahoitusta. Riskin ovat ottaneet ne ulkopuoliset yritykseen rahaa antaneet. Neljässä vuodessa valtavan omaisuuden tehnyt peliyhtiö Supercell on esimerkki digiajan supertähtitaloudesta.

Hiilamon mukaan supertähtitalouden kaikkein huolestuttavin piirre on keskiluokan tulojen romahtaminen ja aseman heikkeneminen. Hiilamon mielestä tähän pitäisi puuttua.

– Meidän keskiluokalla lähtee menemään tosi huonosti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa keskiluokan keskitulot eivät ole nousseet vuosikausiin, mutta superrikkaat ovat vaurastuneet erittäin paljon. Se kertoo siitä, että talousjärjestelmässä on valuvika, eikä se palvele väestön enemmistön etuja.

Tuloerojen kasvuun syytä varautua

Matti Apunen totesi suoraan, että talousjärjestelmän muutoksesta johtuen tuloerot tulevat kasvamaan tulevaisuudessa maassamme. Suomi myös tarvitsee talouden supertähtiä, jotka eivät karkaa Monacoon vaan maksavat veronsa Suomeen.

– Digitaloudessa vain ideoilla on merkitystä, ja vain niistä ollaan valmiit maksamaan. Sille ei voi mitään, koska vallitsee globaali kilpailu. Meidän kannattaa vain pitää kiinni näistä ihmisistä, jotta ne pysyy Suomessa.

Apunen piti hyvänä, että verotietojen uutisoinnissa on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota siihen, että hyvätuloiset ihmiset ovat myös erinomaisia veronmaksajia.

– Täytyy pitää mielessä, että kaksi ylintä tulokymmenystä maksavat meillä puolet veroista. Kun sanotaan, että hyvätuloiset ihmiset eivät osallistu tämän yhteiskunnan ylläpitoon, niin kyllä heillä on merkittävä rooli ylläpidossa.

EVA:n Apusen mukaan Suomen pienuudesta kertoo se, että yhden pk-yrityksen eli Supercellin myynti näkyy pääomatuloissa näin valtavana piikkinä. Professori Heikki Hiilamo piti viime vuoden ansiotulo- ja pääomatulojen uutisoinnin kielteisenä piirteenä yllättävän pienituloisten nimien julkaisemista.