Ukrainan johto uhkaa poistaa separatistialueiden autonomian

Separatistialueiden autonomia voidaan poistaa, koska separatistit ovat rikkoneet asiaa koskevaa rauhansopimusta, sanoo Ukrainan presidentti.

Ukraina
Petro Porošenko.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko äänestyspaikalla Kramatorskissa 26. lokakuuta.Mikhail Palinchak / EPA

Ukrainan johto pitää Venäjän tukemien separatistien sunnuntaina pitämiä vaaleja törkeänä loukkauksena Minskissä syyskuussa tehdyille rauhansopimuksille. Presidentti Petro Porošenko ja maan turvallisuuselinten johtajat pohtivat tänään tiistaina, mihin toimiin vaalien takia ryhdytään.

Televisioidussa puheessaan presidentti Porošenko kertoi, että harkinnassa on koko rauhanprosessin lakkauttaminen. Samalla harkittavaksi tulee, poistetaanko separatistialueille, eli Donetskille ja Luhanskille myönnetty osittainen autonomia.

Jos näin käy, poistettaisiin myös separatistitaistelijoille myönnetty armahdus.

Ukrainan johdon mukaan separatistit ovat rikkoneet Minskin rauhansopimusten kohtaa, jossa todetaan, että Donetskissa ja Luganskissa järjestetään paikallisvaalit Ukrainan lakien mukaisesti. Separatistit katsoivat voivansa järjestää vaalit itse tekemiensä päätösten puitteissa.

Ukraina vaatii nyt länsimailta ja Yhdysvalloilta Venäjään kohdistuvien pakotteiden kiristämistä. Esimerkiksi Ranskan ja Yhdysvaltain ulkopoliittiset johtajat ovat viestittäneet tämän olevan mahdollista, mutta toistaiseksi maat eivät ole sopineet, aletaanko uusia pakotteita valmistella.

Ukrainan ulkoministeri Pavlo Klimkin vakuutti eilen maanantaina, että separatistialueet palautetaan Kiovan vallan alaisuuteen.