Jämsä kilpailuttaa sosiaali- ja terveyspalvelut

Jämsän kaupunginvaltuusto päätti eilen pitää kortit käsissään sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä. Valtuusto päätti pitkän keskustelun ja usean äänestyksen jälkeen, että palvelut kilpailutetaan. Päätös syntyi lopulta selvällä enemmistöllä 30 valtuutetun äänestäessä esityksen puolesta.

kunnanvaltuustot
YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Jämsän kaupunginvaltuusto keskusteli sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamisesta myöhään eilisiltana. Valtuuston noin neljä tuntia kestäneen kokouksen päätös oli, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen jätetään edelleen kaksi vaihtoehtoa: joko yhteistyö Ylä-Pirkanmaan kuntien kanssa tai palvelujen ostaminen ulkopuolelta eli ulkoistaminen.

Esityksestä jouduttiin äänestämään valtuuston kokouksessa neljä eri kertaa. Viimeisessä äänetyksessä kokouksessa tehtyä kompromissiesitystä kannatti 30 valtuutettua ja 12 äänesti tyhjää. Kompromissiesitys tuli valtuuston päätökseksi ja siinä siis avattiin kilpailutus, mutta jätettiin yksityiskohtien määrittely kaupunginhallitukselle.

Valtuuston puheenjohtaja, keskustan Merja Lahtinen oli loppujen lopuksi tyytyväinen siihen että valtuusto kykeni asiasta päättämään:

– Olen tyytyväinen tähän valtuustosalissa tehtyyn demokraattiseen pääätökseen, että Jämsällä on nyt toinenkin valttikortti käytössään, eli joko on Ylä-Pirkanmaan tuotantoalue tai sitten kilpailutetaan ja sitä kautta ulkoistetaan palveluja, hän totesi.

Osa olisi lykännyt päätöstä

Valtuustossa osa valtuutetuista, erityisesti kokoomusedustajat olivat edelleen sitä mieltä, että päätös tehtiin eilen liian pikaisesti. Se olisi haluttu veilä jättää pöydälle. Valtuustolle tuotuun kaupunginhallituksen esitykseen olisi haluttu tutustua tarkemmin, mikä tuli valtuustosalissa esiin aiheeseen liittyvinä kysymyksinä.

– Meidän ryhmä ei ymmärrä tätä aikataulua ja sitä, että tämä asia tuli kuin puskan takaa. Tästä olisi pitänyt saada vähän enemmän tietoa, että sitä olisi voinut työstää. Me ollaan nyt ihan aidosti huolissaan siitä, miten tässä voidaan kilpailutus toteuttaa, totesi kokoomusvaltuutettu Aira Putkonen päätöksen jälkeen.

Valtuuston puheenkohtaja ei lisäajalle nähnyt tarvetta. Hän peräsi valtuutetuilta omaa aktiivisuutta tiedonhankinnassa.

-Valtuustoaloite, jonka perusteella tämä päätös tehtiin tehtiin neljä viikkoa sitten. Kyllä neljässä viikossa saa tietoa riittävästi, jos haluaa nähdä vaivaa. Ei voi olettaa, että kaikki tieto saadaan vasta täällä valtuustosalissa, Lahtiinen toteaa.

Jokilaakson sairaalasta huoli

Jämsän sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä näki ongelmaksi esimerkiksi sen, ettei tässä vaiheessa vielä tiedetä, mitä ollaan ulkoistamassa. Samoin kilpailutusesitykseen sisältynyt laatuvertailu arvelutti. Demareille oli myös epäselvää halutaanko sotekustannukset pitää tämän vuoden tasolla, mikä tarkoittaisi sitä etteivät menot ainakaan pienene.

Keskustan valtuustoryhmä ilmoitti olevansa yksimielisesti kilpailutuksen kannalla, koska terveyspalvelujen ulkoistamisesta on jo Pihlajalinnan osalta saatu hyviä kokemuksia. Perussuomalaisten ja sitoutumattomien valtuustoryhmä puolestaan katsoi, että nyt päätetään käytännössä Jokilaakson sairaalan lakkauttamisesta ensi syksynä ja että ulkoistaminen on ainoa keino pitää ohjat omissa käsissä.

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien ryhmä ei kannattanut budjetista 60-70 prosentin siirtämistä suoraan yhdelle ulkopuoliselle toimijalle. Ilman julkisia yhteistyökumppaneita Jokilaakson sairaala ei kykene toimmaan ja kokoomuksen ja kristillisdemokraattien mukaan Jämsän olisikin paras keskittyä jatkossa ajamaan etujaan yhdessä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Sotelain keskeneräisyys arvelutti

Uuden Jämsän valtuustoryhmä moitti, että sote-laki on edelleen torso, ja antaa tulkinnan varaa. Sairaalan säilyminen Jämsässä on tärkeä asia, siksi ovat hallituksen kilpailutus-esityksen takana.

Vasemmistoryhmä vastusti asukkaiden tärkeimpien palveluiden siirtämistä yksityiselle firmalle. Ryhmä muistutti, että kysymyksessä yli puolen miljardin euron ostos ja piti parhaana vaihtoehtona neuvottelus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa oman tuotantoalueen saamiseksi. Vasemmisto pelkää, että kilpailutuksen myötä 500-600 hoitoalan työntekijää siirrettään yksityiselle yritykselle.

Vihreiden valtuustoryhmä sanoi, että leimaavinta prosessille on ollut kiire. Kilpailutus näillä tiedoilla ja aikatauluilla ei ole toivottavaa, koska ei tule aitoa kilpailutusta. Ryhmän mukaan nyt ollaan puhtaasti rähmällään yhden yrityksen edessä. Lopuksi muistutettiin vanhasta sananlaskusta että hosumalla ei saa kuin kusipäisiä kakaroita.

Jämsän kaupunginvaltuuston eilistä kokousta oli seuraamassa Riikka Pennanen.

Tekstiä täydennetty 08:20.