1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Ehkäisypillerit eivät vaikuta elinikään

Pitkään ehkäisypillereitä käyttäneillä havaittiin hieman tavallista enemmän rintasyöpäkuolemia ja hieman vähemmän munasarjasyövästä johtuvia kuolemia. Tutkijoiden mukaan erot muihin naisiin eivät kuitenkaan olleet kovin suuria.

Diane-35 ehkäisypillerit vedettiin Ranskassa markkinoilta tammikuussa 2013. Kuva: Lex van Lieshout / EPA

Ehkäisypillereiden käyttöön liittyy monia terveyshyötyjä ja -haittoja, mutta naisten elinikään niiden käyttö ei vaikuta. Joitain pieniä yhteyksiä tosin havaitaan yksittäisiin syöpätyyppeihin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat yli 120 000 naisen 36-vuotiseen seurantaan. Ehkäisypillereiden käyttöä kyseltiin kahden vuoden välein vuosina 1976–1982. Hieman yli puolet naisista oli käyttänyt ehkäisypillereitä ainakin jonkin aikaa.

Lähes neljäkymmentä vuotta kestäneen seurannan aikana 32 000 naista kuoli, mutta kuolemat olivat yhtä yleisiä ehkäisypillereiden käytöstä riippumatta. Pitkään ehkäisypillereitä käyttäneillä havaittiin tosin hieman tavallista enemmän rintasyöpäkuolemia ja hieman vähemmän munasarjasyövästä johtuvia kuolemia, mutta erot muihin naisiin eivät olleet kovin suuria.

Pillereitä käyttävät menehtyivät onnettomuudessa tai väkivallan uhrina muita naisia todennäköisemmin, mutta tutkijoiden mukaan tämä ei liittynyt ehkäisypillereiden käyttöön.

Tutkimuksen tulokset ovat tervetulleita, sillä ehkäisypillereiden pitkäaikaisvaikutuksia on voitu tutkia vasta viime vuosina, kun niiden käytöstä on kertynyt tarpeeksi seurantatietoja.

Havainnot kuitenkin koskevat vain vanhempia ehkäisypillereitä, joissa käytettiin suurempia hormoniannoksia kuin nykyisissä kolmannen ja neljännen sukupolven ehkäisypillereissä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa (siirryt toiseen palveluun).