Lahti Energian kaasutuslaitokseen lisää energiajätettä – "Mullistavaa ratkaisua ongelmiin ei vielä ole"

Lahti Energian kaasutuslaitoksen ongelmia ei ole vielä ratkaistu. Energiajätteen osuutta on nostetta tänä syksynä. Toistaiseksi laitos on toiminut suunnitellusti.

Kotimaa
Lahti Energian uusi voimalaitos.
Yle

Lahti Energian uuden kaasutuspolttolaitoksen tekniikasta ei edelleenkään ole täyttä varmuutta.

Kaasutuksessa syntyneiden epäpuhtauksien poistamiseen liiittyvien ongelmien takia voimalaitoksessa on turvauduttu puujätteeseen. Energiajätteen osuus polttoaineesta on ollut vain puolet.

Tänä syksynä osuus on nostettu 70:ään prosenttiin.

Toimitusjohtaja Eero Seesvaara kertoo, että toistaiseksi laitos on pyörinyt toivotulla tavalla.

– Korjauksia on tehty keväällä ja syksyllä yhdessä laitevalmistajan kanssa, vaikka mullistavaa ratkaisua ongelmiin ei ole vielä löytynyt. Paremmalla tiellä kuitenkin ollaan, sanoo Seesvaara.

Ongelmista tappiota energiayhtiölle

Ainutlaatuisen voimalaitoksen pitäisi toimia kokonaan energiajätteellä. Puujäte on energiajätettä kalliimpaa ja laitoksen ongelmista on koitunut energiayhtiölle tappioita.

Seesvaaran muikaan kyse on miljoonista euroista, mutta tarkemmin hän ei summia kommentoi.

– Tiedossa oli, että kyseessä on perinteiseen voimalaitokseen verrattuna uudenlaista tekniikkaa. Se on toiminnanharjoittajan riski, joka kuuluu alan luonteeseen.

Energiajätteen tavoiteltua vähäisempi käyttö on tarkoittanut, että polttoaineesta ei ole ollut pulaa. Jätteen puhtaudessa olisi sen sijaan vielä pientä petraamista.

– Jonkin verran meitä työllistää se, että mukana on metallijätettä. Pääosin lajittelu kuitenkin toimii ja ongelma on varsin vähäinen, kertoo toimitusjohtaja.

Kymijärvi II-kaasutuspolttolaitos valmistui vuonna 2012. Sen hinta oli noin 160 miljoonaa euroa.