Yliopistojen opettajat ja tutkijat tyrmäävät suunnitelmat ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista

Ulkomaisista opiskelijoista on yhteiskunnalle hyötyä, vaikka heidät koulutettaisiin julkisin varoin, yliopisto-opettajien ja tutkijoiden liitot toteavat. Hallitus kaavailee vähintään 4 000 euron lukukausimaksua EU:n ja ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen tuleville opiskelijoille.

Ulkomaat
Aalto-yliopiston ulkomaalaisia opiskelijoita.
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun maisteriohjelmissa on kokeiluluontoisesti peritty lukukausimaksua ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta.Yle

Yliopistojen opettajat ja tutkijat tyrmäävät hallituksen kaavailut ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuille. Hallitus suunnittelee vähintään 4 000 euron lukukausimaksuja Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta Suomeen tuleville opiskelijoille.

Tieteentekijöiden liitto ja Yliopistojen opetusalan liitto YLL muistuttavat vuosien 2012–2014 maksukokeilusta, joka ei tuottanut taloudellista voittoa, vaan lisäsi byrokratiaa ja epätasa-arvoa.

Liittojen mukaan maksut vähentävät ulkomaisten opiskelijoiden määrää Suomessa ja vahingoittavat yliopistojen kansainvälistymistä, jota tarvitaan tutkintojen laadun parantamiseen. Erityisesti maksut karsisivat tulijoista kaikkein köyhimmistä maista.

– Tällä hetkellä kolme neljästä ulkomaalaisesta opiskelijasta tulee Suomeen EU/ETA-alueen ulkopuolelta. Tämän määrän romahduttamisen ei pitäisi olla suomalaisen koulutuksen intresseissä, liitot kirjoittavat tiedotteessa.

Tieteentekijöiden liitto ja Yliopistojen opetusalan liitto toteavat, että ulkomaalaiset opiskelijat hyödyttävät kansantaloutta selvästi, vaikka heidän opiskeluaan tuettaisiin julkisin varoin. Hyötyä saadaan Suomeen työllistyvien opiskelijoiden verotuloista ja heidän suomalaisille yritykselle antamastaan osaamisesta.

Euroopassa on Suomen lisäksi kolme maata, joissa ei peritä lukukausimaksuja: Norja, Islanti ja Saksa.

Päivitetty klo 11:05. Lisätty lukukausimaksuttomien maiden listaan Saksa.