Kolme vaalipiiriä menettää kansanedustajapaikan

Vaasan vaalipiiristä valitaan kevään eduskuntavaaleissa 16 kansanedustajaa. Yhden paikan menetys edellisiin vaaleihin verrattuna on varmistunut, kun oikeusministeriö on saanut väestörekisterikeskukselta lokakuun lopun lopulliset väestöluvut. Myös Satakunnan vaalipiiri ja Kaakkois-Suomen vaalipiiri menettävät yhden kansanedustajapaikan.

Kotimaa
Kansanedustajia eduskunnan istuntosalissa.
Yle

Kansanedustajapaikkajako tehdään joka eduskuntavaalien alla. Ensi kevään eduskuntavaalien vaalipiirikohtaiset paikkamäärät ratkesivat lokakuun viimeisen päivän väestömäärän pohjalta.

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan Vaasan vaalipiirin tilanne oli lopulta selvä.

– Vaasan vaalipiirin väkimäärä on pienentynyt suhteessa muihin valipiireihin sen verran, että kansanedustajapaikan menettäminen ei mennyt edes täpärälle, kertoi Jääskeläinen.

Väestötietojen pohjalta kolme vaalipiiriä menettää kansanedustajapaikan. Vaasan vaalipiirin paikkamäärä pienenee kuuteentoista, Satakunnan vaalipiirin kahdeksaan ja uuden Kaakkois-Suomen vaalipiirin seitsemääntoista. Paikat lisääntyvät yhdellä Helsingin ja Pirkanmaan vaalipiireissä sekä ja uudessa Savo-Karjalan vaalipiirissä.