1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Cantores Minores lauloi itselleen valtionpalkinnon

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen jakoi tiistaina musiikin, näyttämö- ja tanssitaiteen valtionpalkinnot.

kulttuuri
Cantores Minores.
Cantores Minores.Cantores Minores

Tämän vuoden näyttämötaiteen valtiopalkinnon sai näytelmäkirjailijayhteisö Teksti ja tanssitaiteen valtionpalkinnon tanssitaiteilija Mirja-Liisa Herhi. Musiikin valtionpalkinto myönnettiin Helsingin tuomiokirkon poikakuorolle Cantores Minorekselle.

Kukin palkinto on 15 000 euroa. Valtionpalkinnot kustannetaan veikkausvoittovaroista ja ne myönnetään tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta palkitun edustaman taiteenalan hyväksi.

Kuoro tukee nuorten harrastustoimintaa ja avaa kansainvälisiä yhteyksiä

Vuodesta 1952 toiminut Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores järjestää vuosittain yli sata konserttia, joista vähintään yksi on ulkomaille suuntautuva konserttikiertue.

Kansainvälistä tunnustusta saanut kuoro on laulanut muun muassa Lontoon Westminster Abbeyssä, Pariisin Notre-Damessa ja Washingtonin National Cathedralissa. Palkintoperustelujen mukaan Cantores Minores tukee poikien lauluharrastusta ja kannustaa pitkäjänteiseen toimintaan. Kuoro on tunnettu myös korkeasta musiikillisesta laadustaan.

Tekstiä teattereille ja näkyvyttä näytelmäkirjailijoille

Vuonna 2007 perustettu näytelmäkirjailijayhteisö Teksti on menestyksekkäästi kehittänyt suomalaista näytelmäkirjallisuutta.

Toiminnan myötä on syntynyt useita kirjailija–dramaturgi-työpareja. Kansallisteatteri ja Teksti-yhteisö ovat järjestäneet jo neljä kertaa yleisölle avoimen Kotimaisen näytelmän festivaalin. Lisäksi Teksti on järjestänyt keskustelutilaisuuksia agentuurien, teatterinjohtajien, dramaturgien ja ohjaajien kanssa. Alun perin Tekstin kutsuivat koolle näytelmäkirjailijat Heini Junkkaala, Maria Kilpi ja Elina Snicker. Sittemmin Teksti on laajentunut liki sadan suomalaisen näytelmäkirjailijan epäkaupalliseksi yhteisöksi.

Baletinopettaja taistelee tanssikoulutuksen laadun puolesta

Mirja-Liisa Herhi on tehnyt uraauurtavaa työtä tanssitaiteen ammattikoulutuksen eteen. Palkinnonsaaja on arvostettu pedagogi niin opiskelijoiden kuin kollegojensa keskuudessa. Herhi on työssään oman opetusalansa baletin lisäksi osoittanut arvostusta myös muita tanssitaiteen lajeja kohtaan. Hän on puolustanut monipuolisia opiskelumahdollisuuksia myös koulutussisältöjen suunnittelijana sekä opetushallituksen erilaisissa asiantuntijatyöryhmissä.

Herhi tunnetaan myös vanhan musiikin ja historiallisten tanssien esittämiseen erikoistuneen Ensemble Fioretto yhtyeen perustajana ja jäsenenä.

Lue seuraavaksi