1. yle.fi
  2. Uutiset

Teatteritutor kertoo taustat ja opastaa teatterinkävijää

Tutorointi on monelle tuttu koulumaailmasta, mutta nyt sitä ajetaan sisään myös näyttämötaiteessa. Teatteritutor ottaa yleisön vastaan, opastaa ja keskustelee ennen ja jälkeen esityksen.

teatteritaide
teatteritutor tanja huuskonen kulttuurikollektiivi silta ja seinäjoen kaupunginteatterin romeo ja julia
Teatteri-ilmaisun ohjaaja Tanja Huuskonen heittäytyy teatteritutoriksi Nenäpäivän kunniaksi. Elina Niemistö / Yle

Nenäpäivän huutokaupassa Huuto.netissä on huudettavana teatteripaketteja Seinäjoen kaupunginteatteriin. Eikä kyse ole ihan pelkästä esityksestä, vaan kylkiäisenä tulee myös teatteritutorointi. Seinäjoen kaupunginteatteri toteuttaa tutoroinnin yhteistyössä Kulttuurikollektiivi Sillan kanssa. Tutorina toimii teatteri-ilmaisun ohjaaja Tanja Huuskonen.

– Tutor toimii oppaana näyttämötaiteen maailmaan. Kerrotaan, minkälaisesta esityksestä on kyse ja miten se on tehty. Keskustellaan myös mitä ajatuksia katsojalla itsellään on esityksestä sekä ennen että myös jälkeen esityksen, kertoo Tanja Huuskonen.

Huuskonen uskoo, että katsoja voi saada lisäarvoa ja lisätietoa teatteriesityksestä ja sen sisällöstä tutoroinnin avulla. Hän ei allekirjoita, että tietoa voisi tulla tarpeettomasti tai liikaa.

– Niitä asioita voi olla käyttämättäkin omassa mielessään, mutta tarkoituksena on laajentaa aihetta, naurahtaa Huuskonen.

Teatteritutorointi on vielä varsin nuorta Suomessa. Huuskonen ei tiedä esimerkkejä kuin Joensuusta.

– Tämä idea tuli Joensuun kaupunginteatterista, jossa on toteutettu ikäänkuin personal trainer -palvelua, joka on vähän samanlaista.

Teatteritutorointi on Seinäjoella myös osa yleisötyötä, jota Seinäjoen kaupunginteatteri, Kulttuurikollektiivi Silta ja Taiteen edistämiskeskuksen yleisötyön läänintaiteilija tekevät. Huuskonen on muun muassa toteuttanut yhdessä läänintaiteilija Hanna Korhosen kanssa materiaalipaketin opetuskäyttöön liittyen Romeo ja Julia -näytelmään. Myös työhyvinvointipaketteja on Kulttuurikollektiivi Sillalla työn alla.

Lue seuraavaksi