Hyppää sisältöön

Possuista ja mummoponista tuli erottamattomat kaverit – katso kuvat erikoisista eläinystävistä

Islanninhevosen ja villasikojen ystävyys herättää tallilla kävijöissä ihastusta. 33-vuotias tamma ja saparohännät käyskentelevät pihapiirissä vapaana, käyvät yhteisillä tutkimusretkillä, syövät ja lekottelevat.

Unkarilaiset villasiat Irmeli ja Alma tulivat espoolaiselle Fagerängin tallille kuin tilauksesta reilu vuosi sitten. Tuolloin 32-vuotias islanninhevostamma Frigg oli juuri menettänyt parhaan kaverinsa, kirjavan miniponin.

Friggin omistaja Linda Bergström kertoo, että miniponin myynnin jälkeen hevosvanhus kaipasi kovasti seuraa. Sellaista se sai, vähän yllättäen, kahdesta possusta.

Välillä kyllä naurattaa ajatus siitä, että kumpi on tullut kumpaan. Onko siasta tullut ponimainen vai ponista sikamainen.

Linda Bergström

– Alkuun mummoponi ja Irmeli katselivat toisiaan vähän epäluuloisena. Miettivät selvästi, olisiko tuosta kaveriksi, Bergström kertaa.

Pian huomattiin, että possu ja poni löytyivät aina samoista paikoista: laitumelta syömästä, pihalta paistattelemasta päivää, lepuuttelemasta aurinkoisesta rinteestä.

Eläimet kävivät yhdessä kävelyillä ja tutkivat tiluksia.

– Tai neuvottelivat siitä, saako juuri tässä kohtaa seistä vai ei, ja voivatko possut syödä mummoponin puuroja – tai päinvastoin. Saattavatpa ne joskus lähteä ratsastajien perään maastoonkin jonkin pätkän, ennen kuin kääntyvät takaisin ja tulevat yleensä "häntä tötteröllä" juosten pihaan.

Irmeli nukkuu Frigg-tamman jalkojen juuressa. Kuva: Linda Bergström

– Välillä kyllä naurattaa ajatus siitä, että kumpi on tullut kumpaan. Onko siasta tullut ponimainen vai ponista sikamainen, Bergström sanoo.

Turpaterapeutti ja lasten ratsu

Olisi tallilla hevosseuraakin, mutta siitä Frigg ei niin välitä. Tamma on elellyt kotitallinsa pihalla vapaana jo neljä vuotta.

Kaverukset viettävät päivittäin aikaa yhdessä. Kuva: Linda Bergström

Sitä ennen se oli isossa hevoslaumassa, mutta ei muiden hevosten ympäröimänä syönyt tarpeeksi ja laihtui.

Tamma näkee edelleen tilan muut hevoset ja saa mennä tervehtimään niitä.

– Kesällä sillä on mahdollisuus mennä muiden hevosten mukana laitumelle, mutta yleensä se haluaa olla siellä vain muutaman tunnin, korkeintaan päivän. Sitten se haluaa jo takaisin possujensa luokse, Linda Bergström sanoo.

Frigg muutti Islannista Suomeen vuonna 1988, se on saanut täällä yhdeksän varsaa ja toiminut harrasteratsuna. Onpa tamma esiintynyt Helsinki Horse Show'ssakin islanninhevosten väliaikaohjelmassa.

Nykyään Frigg viettää eläkepäiviää Bergströmin "turpaterapeuttina" ja lasten talutusratsuna.

– Frigg on mummo, isomummo tai isoisomummo yli sadalle islanninhevoselle Suomessa. Siitä se on saanut lisänimekseen mummoponi.

Possut kuuluvat Maria Mäkisen omistaman Fagerängin tallin vakiovarustukseen. Kuva: Linda Bergström

Possu kerrallaan

Mummoponi viettää aikaa kerrallaan vain yhden possun kanssa. Tämä johtuu siitä, että saparohännät eivät tule keskenään toimeen, joten ne ulkoilevat vuorotellen.

Irmeli tuli tallille pikkupossuna elokuussa 2013 ja Alma marraskuussa 2013. Frigg-tamman tavoin myös possut pysyvät tallin pihapiirissä irrallaan.

Frigg on mummo, isomummo tai isoisomummo yli sadalle islanninhevoselle Suomessa. Siitä se on saanut lisänimekseen mummoponi.

Linda Bergström

Linda Bergström kertoo, että kesäisin Irmeli ulkoilee päivisin ja Alma öisin, joten mummoponilla on röhkivää seuraa vuorokauden ympäri. Talvisin siat yöpyvät sisällä ja Frigg ulkona hevostarhan edustalla.

– Jälleennäkemisen riemu on sitten aamuisin sitäkin liikuttavampi, Bergström hymyilee.

Hän arvelee tamman ja sikojen ystävystyneen, koska ne ovat saman värisiä. Villasiat ovat myös lauhkeita ja liikkeissään rauhallisia.

– Ehkä mummoponi hakeutuu sosiaalisten ja älykkäiden possujen seuraan, koska ei koe niitä samalla tavalla uhkaksi kuin itsensä kokoisia ja isompia hevosia. Niillä on silminnähden hyvä yhteys ja ne ovat oppineet tulkitsemaan toistensa elekieltä.

Tallilla kävijöissä erikoiset ystävykset herättävät ihastusta ja kummastusta. Ihmiset haluavat tietää, onko ihan normaalia, että hevonen ja sika viihtyvät yhdessä.

– Siihen on vaikea vastata. Toisaalta, harvemmin possut ja hevoset saavat mahdollisuutta tutustua ja viettää aika yhdessä.

Alma ja Frigg tutkimusretkellä. Kuva: Linda Bergström
.
.