Ruotsissa lumimyrsky – ihmisiä kehotetaan pysymään kotona

Ruotsissa talvi tulee ryminällä. Voimakas lumisade haittaa pahasti liikennettä maan keski- ja pohjoisosassa.

Ulkomaat
Lumimyrsky haittasi liikennettä Ruotsin keski- ja pohjoisosissa.
Lumimyrsky haittasi liikennettä Ruotsin keski- ja pohjoisosissa.SVT

Ruotsin keski- ja pohjoisosia riepottaa lumimyräkkä. Varoitukset erittäin vaikeasta kelistä on annettu Jämtlandiin, Västernorrlantiin ja Västerbotteniin, eli Ruotsin Lapin eteläosaan ja Pohjanlahden rannikolle.

Kuluvan vuorokauden aikana näillä alueilla voi sataa jopa 30 senttiä lunta, jota voimakas tuuli vielä kinostaa.

Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema tielaitoksen edustaja suosittelee autoilijoita pysyttelemään suurilla teillä, joilla aurauskalusto eniten toimii.

– Mielestäni ihmiset voisivat miettiä, tarvitseeko heidän ylipäätään nyt lähteä liikkeelle. Jos se on valttämätöntä, on otettava huomioon, että autossa on oikeat renkaat, sovitettava nopeudet ja pidettävä huoli etäisyyksistä, hän muistuttaa.

Ruotsin ilmatieteen laitos SMHI on antanut kyseisille alueille 2. luokan säävaroituksen. Varoituksen mukaan sää voi aiheuttaa merkittäviä häiriöitä yhteiskunnan tärkeille toiminnoille, tässä tapauksessa liikenteelle.

Sää on pohjoisessa Ruotsissa selkeästi pakkasella, joten lumi jää maahan. Jämtlannin tunturialueella lunta voi tulla enemmänkin kuin 30 senttiä, mikä on hiihtäjille hyvä uutinen, kertoo SVT.

Keskiviikkona ja torstaina lunta voi tulla etelämpänäkin, eli Götanmaalla ja Sveanmaalla. Täällä lumi ei kuitenkaan jää maahan, koska lämpötila on lähellä kymmentä lämpöastetta.