Pietarsaari sinnittelee samalla veroprosentilla – Kaustinen ja Kokkola kiristämässä veroruuvia

Keskipohjalaiskuntien hallitukset tekivät eilen esityksiään valtuustoille ensi vuoden veroprosenteista. Taloustilanne on kireä joka kunnassa, mutta esimerkiksi Halsua ja Veteli aikovat pärjätä vanhoilla veroprosenteilla.

talous
Kuvassa Pietarsaaren Raatihuone.
Petra Haavisto / Yle

Kokkolalaisten tuloverotus kiristyy ensi vuonna, jos kaupunginjohtajan esitys veroprosentin nostosta yhdellä prosenttiyksiköllä toteutuu. Sen mukaan Kokkolan tuloveroaste nousisi 21,50 prosenttiin. Kiinteistöveroihin suunnitellaan puolestaan korotuksia vuodeksi 2016.

Pietarsaarelaiset voivat puolestaan huokaista helpotuksesta, veronkorotuksia ei ole tulossa. Kaupunginhallitus ehdottaa ensi vuodelle nykyistä tuloveroprosenttia eli 21,25:ttä. Myöskään kiinteistöveroja ei ole tarkoitus kerätä nykyistä enempää.

Sama tilanne on Vetelissä. Kunnanhallitus haluaa pitää veroprosentin 22:ssa ja kiinteistöverot ennallaan.

Sen sijaan Kaustisen kunnanhallitus haluaisi korottaa veroprosentin 21:stä 21,5:een. Se toisi lisää verotuloja noin 200 000 euroa.

Halsualla veroprosentti on jäämässä ennallaan. Halsualla kunnanhallitus ei ole valmis korottamaan veroja. Se esittää ensi viikolla kokoontuvalle valtuustolle, että kiinteistövero pysyisi ennallaan ja tuloveroprosentti jäisi 21,50:een.

Talous on kuitenkin tiukalla, kun valtionosuudet vähenevät noin 290 000 eurolla. Vuosikate oli jo viime vuonna negatiivinen ilman harkinnanvaraista valtionosuutta ja tämän vuoden osalta tilanne on vaikea. Yhden prosenttiyksiön korotus tuloverossa olisi merkinnyt noin 135 000 euron verotulolisäystä.

Veroprosentit vahvistetaan lopullisesti kuntien valtuustoissa.