Pieksämäellä pohditaan vuonna 1973 valmistuneen kaupungintalon tyhjentämistä

Pieksämäen kaupunginhallitus linjasi elokuussa, ettei kunnostuksen tarpeessa olevaa kaupungintaloa peruskorjata. Kaupunginhallituksella on nyt edessään esitys, jossa kaupungintalon toiminnot sijoiteltaisiin vielä ennen ensi kesää torin ympärille.

Kotimaa
Pieksämäen kaupungintalo
Kiinteistöpäällikön esityksen mukaan Pieksämäen kaupungintalo tyhjenisi ennen ensi kesää.Pekka Havukainen / Yle

42 vuotta sitten käyttöön otettu Arto Sipisen ja Mane Hertzerin suunnittelema Pieksämäen kaupungintalo on tullut siihen pisteeseen, että korjaustarvetta on katosta kellariin. Kaupungintalon kunnostamisen on arvioitu maksavan noin seitsemän miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus linjasi elokuussa, ettei rakennusta kunnosteta, vaan kaupungintalolla työskentelevälle noin 50 työntekijälle etsitään uudet tilat.

– Nyt on todettu kintotutkimuksissa monia isoja asioita. Tämä ei nyt ihan pienellä raapaisulla kuntoon tule, että olisi lähdettävä tuolta kellarin lattioiden alapuolelta ja mentävä vesikattoon ja käytävä todella rakennus perusteellisesti läpi ja tekniikka siinä mukana.

– Tottahan se on, että kaupungilla pitäisi olla kaupungintalo mutta kyllä me Pieksämäen kaupungissa lähdetään ennen kaikkea siitä, että kuntalaiset saa sen palvelun. Se, että minkä seinien sisältä, niin se on kai sivuseikka, toteaa Pieksämäen kaupungin kiinteistöpäällikkö Reijo Raitio.

Toiminnot suunniteltu siirrettäväksi torin liepeille

Nykyisessä kaupungintalon rakennuksessa ilmennyt on muun muassa sisäilmaongelmia.

– Minulle on monena vuonna tulleet ihmiset sanomaan, että kun on sellaisia ja sellaisia oireita. Viime keväänä tehtiin suurempi tutkimus ja todettiin, että kyllä ne ihmisten tuntemukset ihan oikeita on, kertoo Raitio.

Kiinteistöpäällikön esitys on, että kaupungintalon toiminnot siirrettäsiin torin liepeille kahteen osoitteeseen. Tietohallintoyksikkö ja sosiaalitoimi siirtyisivät entiseen valtion virastotaloon ja virastotoiminnot ja esimerkiksi kaupunginjohtaja teknologiatalo Latomoon.

– Tilat juuri riittäisi näihin toimintoihin, laskee Raitio.

Alueen kaavoitus käynnissä

Nykyinen Pieksämäen kaupungintalo sijaitsee hyvällä paikalla, Pieksäjärven rannalla, parin sadan metrin päästä torista.

– Tämä varmaan asuntoalueena olisi hyvä mutta myöskin sanotaan jos rakennettaisiin, niin alimmissa kerroksissa voisi olla myös hyviä palvelu ja toimistotiloja.

– Ja tämä upea maisema tässä antaa otolliset olosuhteet, visioi Pieksämäen kaupungin kaavoituspäällikkö Pekka Häkkinen.

Tällä hetkellä alueella on menossa strategisen osayleiskaavan luonnosvaihe. Rakennetus kulttuuriperinnön inventoinnin yhteydessä selviää vielä tämän vuoden puolella suojellaanko kaupungintalo vai ei. Tarkennuksineen alueen lopullinen asemakaava valmistuu arviolta vuonna 2018.

Mikäli nykyinen kaupungintalo joskus puretaan, riittää Pieksämäellä silti hallintorakennuksia.

– On meillä iso ja hulppea, reilut 20 vuotta vanha, kunnantalo Naarajärvellä, Jäppilätalo Jäppilässä ja Virtasalmella Virtasalmen kunnantalo vielä käytössä, niin ei meiltä nämä kunnantalot lopu vaikka tämä häviäisi, luettelee kiinteistöpäällikkö Reijo Raitio.