1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Myyräkuumetta viime vuotta enemmän – tapausmäärän huippu vasta edessä

Puutarha- ja pihatöissä tarttuva tauti on monesti hyväkuntoisella ihmiselläkin ärhäkkä. Se saattaa viedä sairastuneen nopeasti petikuntoon, ja on kuolemaksi yhdessä tuhannesta tapauksessa.

Kuva: Raine Martikainen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan myyräkuumetapauksia on tähän mennessä vuotta kirjattu 1434 kappaletta. Ylivoimaisesti eniten tartuntoja, 271, on ilmoitettu Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä. Toiseksi eniten tartuntoja on Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, 162, ja kolmanneksi eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, 149.

Eläimistä ja luonnosta ihmiseen tarttuvien virusten tutkimusala, zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoo myyräpopulaation syklin olevan Suomessa kolmesta neljään vuotta. Kun myyriä on paljon, on myös paljon tautitapauksia.

– Tänä vuonna on enemmän myyriä ja enemmän tapauksiakin. Tapausmäärien huippu tulee vasta tuossa joulukuussa.

Myyräkuumeen tartuntatiheys vaihtelee myyräkannan koon mukaan. Myyräkannan määrän heittely liittyy petojen ruokailuun.

– Välistä pedot syövät myyrät loppuun. Kun myyräkanta taas kasvaa, petoja ei olekaan tarpeeksi. Suomessa pärjäävät pedot ovat karujen olojen petoja, ja ravinnonmäärä aiheuttaa vaihtelua peto–saalis-suhteisiin, Vapalahti kertoo.

Pahimpina vuosia yli 3 000 tartuntaa

Suomessa noin yksi tuhannesta menehtyy myyräkuumeen oireisiin.

– Pahimpina vuosina tartuntoja on ollut yli 3 000, joten kuolleisuuttakin esiintyy, THL:n professori Olli Vapalahti sanoo.

Myyräkuume on verenvuototauti, ja THL:n tartuntatautien torjuntayksikön tartuntatautilääkäri Otto Helve painottaa verenvuototautien olevan vakavuuden osalta hyvin moninaiset.

– Verenvuototaudeista tutumpia ovat esimerkiksi denguekuume, keltakuume ja ebola. Läntisessä Afrikassa rotista tarttuu lassakuumetta, jossa kuolleisuus on pienempi kuin Ebola-tartunnan saaneilla. Oireet tosin ovat samanlaisia, joten diagnosointi on joskus sekoitettu keskenään, kertoo Helve.

Oireista kannattaa soittaa päivystävälle sairaanhoitajalle, jotka tarvittaessa ohjaavat potilaan jatkotutkimuksiin. Yksin ei kannata jäädä murehtimaan.

Mikael Laaksonen

Myyräkuume on ainoa verenvuotokuume, joka esiintyy Suomessa. Helven mukaan myyräkuume on vähemmän vaarallinen tauti verenvuototautien joukossa.

Suojautuminen kaiken a ja o

Myyräkuume on Puumala-viruksen aiheuttama tauti, jonka voi saada vaikkapa puutarhatöiden ohella paikasta, jossa myyrä on liikkunut. Kainuun keskussairaalan päivystyksen apulaisylilääkäri Mikael Laaksonen neuvoo pitämään suojavarustuksen kunnossa. Hyvinä esimerkkeinä suojautumiseen ovat ehjät käsineet ja tarvittaessa hengityssuojain.

Tartuntapaikoista tyypillisimpinä Laaksonen nimeää ladot ja varastot. Tartunta on mahdollista saada myyrän eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä varsinkin syksyn siivousurakoita tehdessä.

– Oireet tunnistaa helposti. Ärhäkkänä tauti vie iskiessään petiin asti hyväkuntoisenkin ihmisen. Oireista kannattaa soittaa päivystävälle sairaanhoitajalle, jotka tarvittaessa ohjaavat potilaan jatkotutkimuksiin. Yksin ei kannata jäädä murehtimaan, Mikael Laaksonen kertoo.

Myyräkuume hyökkää munuaisiin

Taudin varmistuessa hoitotoimenpiteet aloitetaan pikimmiten. Hoidon määrittää potilaan kunto.

– Runsas nesteytys ja kuumetta alentava lääkitys ovat ensisijaiset hoitotoimenpiteet. Heikommassa kunnossa olevalle potilaalle saatetaan aloittaa suonensisäinen nesteytys. Myyräkuume on munuaisiin ensisijaisesti hyökkäävä tauti, joka aiheuttaa monenlaista oiretta, joten silloin on tarve huuhdella munuaisia, kertoo apulaisylilääkäri Mikael Laaksonen.

Kainuussa myyräkuumetta on todettu tänä vuonna jo lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Vuonna 2013 tartuntoja todettiin yhteensä 23, kun niitä tähän mennessä kuluvaa vuotta on ollut 41.

Koko maassa myyräkuumetta raportoitiin vuonna 2013 yhteensä 1 685, kun niitä edellisenä vuonna oli 841. Sairauden yleisyys perustuu tartunnan saaneiden myyrien lisääntymiseen ja leviämiseen.

_Tekstistä on korjattu lyöntivirhe klo 7.46. Pohjois-Savossa on tilastoitu tänä vuonna 271 myyräkuumetapausta.  _