Itä-Berliinin ja Länsi-Berliinin toisistaan 28 vuoden ajan erottaneen muurin murtumisesta on kulunut 25 vuotta. Muuri avautui yllättäen marraskuun 9. päivänä vuonna 1989, kun Itä-Saksan johto ilmoitti matkustusrajoitusten poistosta ja valtava väkijoukko tulvi kaupungin jakaneelle rajalle.
Itä-Saksan johto yritti matkustushelpotuksilla rauhoitella itäsaksalaisia, jotka olivat ryhtyneet vaatimaan uudistuksia mielenosoituksissa ja joita vaelsi länteen Itävallan vastaisen rajansa syyskuussa avanneen Unkarin kautta. Unkarin kautta länteen pakeni muutamien viikkojen aikana peräti 50 000 ihmistä.

Itä-Saksasta länteen vuonna 1966 paennut Hartmut Richter muistelee rynnänneensä heti muurin avautumisesta kuultuaan Brandenburgin portille ja edelleen Bornholmer Strassen rajanylityspaikalle.
– Näin loputtoman virran ihmisiä ylittämässä rajan ja itkimme yhdessä. Olin niin onnellinen heidän puolestaan. Kyyneleet tulevat edelleen silmiini, muistelee Richter, joka oman pakonsa jälkeen avusti yli 30 ihmistä länteen.
– En voi uskoa, että muuri murtui. Olen odottanut tätä niin kauan. Voimme taas matkustaa, iloitsi saksalaisnainen tuoreeltaan Ylen uutisten haastattelussa marraskuussa 1989.
Osa häämöttävän vapauden innostamasta väkijoukosta ryhtyi heti rikkomaan muuria.

– Minä ja kaksi kaveriani kiipesimme muurille ja kävelimme sitä edestakaisin laulaen saksalaisia lauluja. Joku antoi minulle vasaran ja ryhdyin sen enempiä kyselemättä hakkaamaan muuria, kertoo Felix Heltmann yöstä, jolloin muuri viimein murtui.
Muurin vieressä sijainneessa talossa Itä-Berliinin Brunnenstrasse 47:ssä asunut Christine Bartels muistelee puolestaan menneensä muurille mukanaan pullo samppanjaa ja vasara.

Vaikka moni pelkäsi ilon jäävän lyhyeksi, pysyi raja peloista huolimatta avoimena ja muuria ryhdyttiin lopulta purkamaan järjestelmällisesti. Pian muurista oli Berliinissä jäljellä enää muutamia pieniä pätkiä. Nyt muurin pätkiä voi nähdä alkuperäisellä paikallaan Niederkichnerstraßella, Invalidenfriedhofin hautausmaan lähellä ja East Side Galleryssa.
Eri puolilla maailmaa muurin suurikokoisia osia on sitäkin enemmän. Saksan ulkopuolella niitä lasketaan olevan noin 600 kappaletta.