Niillas Holmbergille Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinto

Saamelaisneuvoston vuoden 2014 kirjallisuuspalkinto on myönnetty Niillas Holmbergille kirjasta "Amas amas amasmuvvat".

Yle Saame
Niillas Holmberg
Niillas HolmbergAslak Paltto / Yle Sápmi

Saamelaisneuvoston vuoden 2014 kirjallisuuspalkinto on myönnetty Niillas Holmbergille kirjasta "Amas amas amasmuvvat" (suom. Jottei outo tulisi oudommaksi). Palkinnon saajan valinnut arvostelulautakunta kehuu erityisesti runoteoksen rikasta kieltä.

Lautakunnan persutelujen mukaan kirja on kaikenkaikkiaan hyvä ja kaunokirjallinen mestariteos, josta kirjailija ansaitsee saada kehuja.

Perusteluissaan lautakunta kirjoittaa muun muassa:

"Niillas Holmbergin Amas amas amasmuvvat -runokirjassa on kauniita runoja, joissa käytetään rikasta kieltä. Nuori runoilija tuo elämänkokemuksiaan esiin erityisellä, uudenaikaisella, mutta sopivalla runomuodolla, johon ihmiset eivät ehkä ole vielä niin tottuneet.

Kirjan runot ovat kuin erillinen kertomus, joka avautuu vähitellen, kun teosta lukee. Runot epäilemättä koskettavat ihmisen sydäntä, jos kirjaa lukee tarkasti. Kirjassa on yksinkertaiset ja erityiset kuvat, jotka sopivat hyvin runoihin ja lisäävät tunnetta. Siten kirja on kaikenkaikkiaan hyvä ja kaunokirjallinen mestariteos, josta kirjailija ansaitsee saada kehuja."

Palkinnonjakotilaisuus on Karasjoella marraskuun lopussa.

Niillas Holmbergin runokirja "Amas amas amasmuvvat" ilmestyi DAT-kustantamon julkaisemana vuonna 2013. Kuvat kirjaan on piirtänyt tamperelainen Antti Väre.

"Amas amas amasmuvvat" on Niillas Holmbergin toinen runokirja. Ensimmäinen kirja "Dego livččen oaidnán iežan" (suom. Kuin olisin nähnyt itseni) ilmestyi vuoden 2009 lopussa.

24-vuotias Niillas Holmberg saamelainen monitaiteilija Utsjoelta. Runokirjojen lisäksi häneltä on ilmestynyt yhdessä muusikko Roope Mäenpään kanssa kaksi levyä. Holmbergi on lisäksi myös näyttelijä ja hän myös juontaa saamenkielistä lastenohjelmaa Unna Junná:a.