Donetskin separatistijohtaja vannoi virkavalansa – Kiovassa pohditaan vastatoimia

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon pitää separatistien sunnuntaina järjestämiä vaaleja valitettavina ja alueeseen kielteisesti vaikuttavina.

Ulkomaat
Aleksandr Zahartšenko äänestämässä.
Aleksandr Zahartšenko äänestämässä Donetskissa 2. marraskuuta.Alexander Ermochenko / EPA

Venäjä-mielinen separatistijohtaja Aleksandr Zahartšenko on vannonut virkavalansa Donetskin "kansantasavallan" johtajana tänään tiistaina. Zahartšenko voitti separatistien sunnuntaina järjestämät vaalit, jotka Ukrainan hallitus on tuominnut farssina ja länsimaat laittomina.

Zahartšenko vannoi virkavalansa tiukasti vartioidussa teatterissa kapinallisten tukikohdassa Donetskissa. Hän vannoi palvelevansa Donetskin "kansantasavallan" ihmisiä ja täyttävänsä velvollisuutensa tunnollisesti.

– Teemme historiaa näillä virkaanastujaisilla ja tämän päivän tapahtumat muistetaan. Laadimme tasavallan perinteitä, toinen separatistijohtaja Andrei Purgin sanoi ennen valatilaisuutta.

Ukraina harkitsee rauhanprosessin lakkauttamista

Ukrainan presidentti Petro Porošenko kertoi aiemmin tiistaina, että Ukraina harkitsee rauhanprosessin lakkauttamista Itä-Ukrainan separatistien kanssa sekä Donetskille ja Luhanskille myönnetyn osittaisen autonomian poistamista.

Porošenko ja maan turvallisuuselinten johtajat pohtivat myöhemmin tiistaina, mihin toimiin sunnuntaisten vaalien takia ryhdytään.

Ban Ki-moon: Vaalit valitettavat

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moon on arvostellut Itä-Ukrainan sunnuntaisia vaaleja kovin sanoin. Ki-moon pitää vaaleja valitettavina ja alueeseen kielteisesti vaikuttavina.

Ban Ki-moon pitää Itä-Ukrainan tilannetta hyvin huolestuttavana. Hän puhui Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tilaisuudessa.

Yli 4 000 ihmistä on kuollut Ukrainan konfliktissa helmikuusta lähtien.

Lähteet: AFP, AP, Reuters