1. yle.fi
  2. Uutiset

Isäkin voi masentua lapsen syntymän aikaan – "Monet ovat ihan pihalla"

Isäksi tuleminen on monelle miehelle elämän isoimpia asioita. Se ei kuitenkaan ole pelkkiä pastellinvärisiä unelmia, vaan voi kehkeytyä myös masentumisen paikaksi. Isät tarvitsisivat neuvoja ja keskustelumahdollisuuksia, sanoo asiaa tutkinut Topi Linjama Pelastakaa Lapset ry:n Itä-Suomen aluetoimistosta.

Kotimaan uutiset
Kuvassa isä istuu puiston penkillä ja nukuttaa lasta vaunuissa.
Isän masennus on vaikea tunnistaa.Kalle Niskala / Yle

Projektipäällikkö Topi Linjama työskentelee Joensuun Perheentalolla. Se on Pelastakaa Lapset ry:n hallinnoima yhteisötalo lapsille ja lapsiperheille. Osana työtään Linjama on kartoittanut sitä, millaisten perheeseen ja vanhemmuuteen liittyvien kysymysten kanssa miehet painivat. Vuoden mittaisen projektin rahoittavat Euroopan Sosiaalirahasto ja Joensuun kaupunki.

– Monet miehet näyttää toivovan, että heillä olisi jotain vertaistukea tai keskusteluryhmä, jossa voisi toisten miesten kanssa jakaa elämänsä asioita, Topi Linjama kertoo tutkimuksen yhteydessä tekemistään havainnoista.

Puhumisen paikkoja siis tarvittaisiin.

– Onko se sitten sosiaalinen media vai saunaillat? Molemmista on hyviä kokemuksia, niissä puhutaan hyvinkin paljon, Linjama ehdottaa.

Linjama toivoo myös isä -lapsi -toiminnan ja neuvoloiden perhevalmennuksen kehittämistä.

Kyselyiden oheen aitoa keskustelua

Isäksi tuleminen on monelle miehelle iso juttu.

– Se on miehen elämän suurimpia, ellei suurin tapahtuma. Siihen nähden miestä tuetaan tässä asiassa yllättävän vähän. Aivan liian paljon isäksi tuleminen ja isänä kasvaminen jää hyvän onnen varaan, Topi Linjama sanoo.

– Hämmennys johtuu pitkälti siitä, etteivät miehet tiedä mitä he odottavat kun he odottavat lasta tai menevät synnytyslaitokselle. Aika moni on ihan pihalla. Neuvolassa heille tarjotaan vain kyselyä, että paljonko käytät alkoholia ja joko olet lopettanut tupakoinnin, Linjama kärjistää.

Isäksi tuleminen ja isänä kasvaminen jää hyvän onnen varaan

Topi Linjama

Topi Linjaman mukaan tarvittaisiin enemmän ja avoimempaa keskustelua myös siitä, että mieskin voi sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen eli siinä vaiheessa kun perheeseen tulee lapsi.

– Se on ehkä sellainen teema, josta ei paljon puhuta. En muista tarkkoja prosenttilukuja, mutta yllättävän moni mies jollain tavalla reagoi masennuksen kaltaisella tavalla lapsen syntymiseen.

Kriisin paikka onnen kukkuloilla

Tilanne on ristiriitainen, sillä usein miehen kuitenkin odotetaan olevan onnensa kukkuloilla perheenlisäyksen johdosta.

– Siinä on monimutkaisista asioista kysymys. Esimerkiksi monet lapsuuden aikaiset kokemukset aktivoituu siinä vaiheessa. Jos siellä on hankalia asioita taustalla, niin lapsen syntymä voi olla hyvinkin suuri kriisi, Linjama kertoo.

Lue seuraavaksi