1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Professori Koskenniemi jyrähtää UM:lle kauppaneuvotteluista – "Tämä on ehdottomasti intressiristiriita"

Ulkoministeriön virkamiehen osallistuminen investointisuojaa ajavan järjestön toimintaan ihmetyttää oikeusoppinutta. Asiasta kertoo Ylen Spotlight-ohjelma.

politiikka
Martti Koskenniemi
Martti KoskenniemiYle Spotlight

Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi tuomitsee ulkoasiainministeriön virkamiehen toiminnan investointisuojaa EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimukseen ajavassa järjestössä.

Koskenniemen mukaan kyse on selvästä eturistiriidasta.

Ministeriön kauppaneuvos Kimmo Sinivuori on mukana European Federation for Investment Law and Arbitration (EFILA) -nimisen järjestön neuvoa-antavassa toimikunnassa.

Brysselissä viime kesänä perustetun järjestön tarkoituksena on sen omien sanojen mukaan "edistää tietoisuutta kansainvälisestä investointilainsäädännöstä". Järjestön perustajiin kuuluu joukko asianajotoimistoja, joiden osakkaat muodostavat sen hallituksen.

Koskenniemen mukaan kyse on etujärjestöstä, joka käsittelee samoja asioita, joista Sinivuori neuvottelee Suomen puolesta ulkoasiainministeriön edustajana.

Sinivuori työskentelee UM:ssä kauppapolitiikan yksikössä, jonka vastuulle kuuluu EU:n kauppapolitiikan valmistelu sekä investointien suojaamista koskevien sopimusten neuvotteleminen. Sinivuoren henkilökohtaisena vastuualueena ministeriössä ovat "investointikysymykset".

Koskenniemen mukaan Sinivuori on ulkoministeriössä tärkeässä neuvotteluasemassa tärkeää kansainvälistä sopimusta neuvoteltaessa. Hän ihmettelee miten tämä voi samaan aikaan istua kaupallisia intressejä edustavassa EFILA:ssa.

Koskenniemi on vastustanut investointisuojaa, koska siihen sisältyvä välimiesmenettely olisi hänen mukaansa yksityistetty oikeuslaitos, joka ei olisi sovelias arvioimaan julkisen intressin näkökohtia. Hän pitää Sinivuoren kaksoisroolia "aivan uskomattomana".

– En voi ymmärtää, miten hän voi Suomen valtion virkamiehenä olla lobbausjärjestelmässä ja samaan aikaan hoitaa virkamiehenä samaan asiaan liittyviä kysymyksiä. Minusta se on mahdotonta. Tässä on ehdottomasti intressiristiriita, ja tämä asia täytyy hänen esimiestensä ottaa esille. Jolleivät he ota, niin minä otan, Koskenniemi sanoo tänä iltana esitettävässä Ylen Spotlight-ohjelman haastattelussa.

Kimmo Sinivuori
Kimmo SinivuoriYle Spotlight

Sinivuori: "Minulla ei ole intressiä"

Sinivuori itse sanoo, ettei näe eturistiriitaa, koska Suomen hallitus on antanut Euroopan komissiolle investointisuojaa puoltavan mandaatin. Hän sanoo olevansa mukana järjestössä, koska pitää tärkeänä asiaa koskevan keskustelun seuraamista.

Sinivuoren mukaan EFILA ei edusta erityisalojen etuja, vaan toimii keskustelufoorumina. Hän sanoo, ettei itse aja investointisuojaa.

– Komissio on tehnyt siitä aloitteen, samoin hallitus ja eduskunta täällä Suomessa. Minulla ei ole intressiä. Minun intressini on tehdä Suomen sopimuksesta niin hyvä kuin mahdollista, Sinivuori sanoo Spotlightille.

Sinivuori toteaa, että hänen omat näkemyksensä ovat yhteneväisiä EFILA:n kanssa.

Tämä asia täytyy hänen esimiestensä ottaa esille. Jolleivät he ota, niin minä otan.

Martti Koskenniemi

– Siinä mielessä, että pidämme investointisuojasopimusta Suomen etujen mukaisena, hän sanoo.

Sinivuori sanoo osallistuvansa EFILA:n toimintaan vapaa-ajallaan ja ilman korvausta. Hän sanoo ulkoministeriön voivan maksaa hänen matkansa esimerkiksi järjestön tammikuussa Lontoossa pidettävään konferenssiin, mikäli hän pystyy osoittamaan, että keskustelussa voi nousta esiin Suomelle tärkeitä asioita.

– Jos ulkoministeriölle on tärkeää, että Suomen näkökohdat ovat edustettuina konferenssissa, niin silloin voin ehdottaa, että matkustan sinne, Sinivuori sanoo.

Sinivuoren mukaan investointisuojaa ei ole mahdollista sisällyttää kauppasopimukseen ilman kiistanalaista välimiesmenettelyä. Koskenniemi pitää järjestelmää potentiaalisesti haitallisempana kuin mitään muuta juridista järjestelmää, joita hän on virkauransa aikana kohdannut.

Aiheesta lisää Yle Fem -kanavalla tänä iltana 2.12. kello 20 esitettävässä Spotlight-ohjelmassa.

Lue seuraavaksi