"Oma koira saattaa tuntua jopa hieman vieraalta kolmen viikon tehokurssin jälkeen "

Kajaanin Koirakeskuksen palvelut myyvät kuin häkä. Erityisen suosittuja ovat koirien koulutuspalvelut. Koiran voi viedä myös hoitoon joko yövuoron tai vaikka teatteriesityksen ajaksi.

ilmiöt
Koiranpennulta leikataan kynsiä.
Heli Sirviö / Yle

Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipisteen koirakeskus on ollut toiminnassa viisi vuotta. Pääasiassa keskus toimii eläintenhoitajaopiskelijoiden oppimisympäristönä, mutta se tarjoaa myös monenlaisia palveluja kainuulaisille koiranomistajille.

– Suosituimpia ovat tällä hetkellä meidän tarjoamat koulutuspalvelut, kun meillä opiskelee nyt koirankouluttajiakin. Myös erilaiset kotihoitotoimenpiteet ovat varsin kysyttyjä, kuten koirien pesu, trimmaus tai kynsienleikkaus, opettaja Teija Viljanmaa kertoo.

Erityisesti isoja, karvaisia koiria tuodaan pestäväksi koirakeskukseen, jossa on omat tilat koirien pesemiseen.

– Se on järkevää, ettei asiakkaan tarvitse sotkea omaa kylpyhuonettaan ja sen lisäksi vielä toista huonetta kuivaamiseen. Karvaa kun lähtee aikalailla, Teija Viljanmaa selventää.

Nainen johdattaa koiraa Seppälän koirakeskuksen pesupisteelle.
Opettaja Teija Viljanmaa ohjaa koiran pesupisteelle.Heli Sirviö / Yle

Halutessaan koiran voi tuoda trimmattavaksi aamulla ja hakea puunatun koiran töiden jälkeen. Koiria otetaan vastaan aamuisin ja iltaisin, päivällä opiskelijat ja opettajat ovat oppitunneilla.

Koirakeskuksen peruspalveluihin kuuluvat myös koiran kynsienleikkaus, korvien puhdistus ja anaalirauhasten tyhjennys.

Koirille päivähoitoa ja teatterivapaita

Koirille löytyy myös hoitolapalveluita, sillä koirakeskus on auki vuoden jokaisena päivänä.

Vuorotyöläiset tuovat koiransa hoitoon meille illalla ennen yövuoroon menoa ja hakevat lemmikkinsä pois aamulla, kun työvuoro loppuu.

Teija Viljanmaa

– Koiran voi tuoda meille hoitoon pidempiaikaisesti, esimerkiksi loman ajaksi, tai vaikkapa vain päivähoitoon. Vuorotyöläiset tuovat koiransa hoitoon meille illalla ennen yövuoroon menoa ja hakevat lemmikkinsä pois aamulla, kun työvuoro loppuu, Teija Viljanmaa kertoo.

Sellaisiakin tapauksia on, että asiakas on ollut päivän töissä, jonka jälkeen ilta jatkuu vielä palaverilla eikä koiraa ehdi itse lenkittää. Silloinkin koiran voi viedä hoitoon koirakeskukseen ja hakea virkeän, ruokitun ja perusteellisesti jaloitelleen koiran kotiin illan päätteeksi.

-Tai jos asiakas on menossa vaikkapa teatteriin työpäivän jälkeen, koiran voi tuoda meille lyhyeksikin ajaksi, Teija selittää koiranomistajien monenlaisia hoitotarpeita.

Koirakeskuksen opiskelijat ulkoiluttavat kahta asukasta Seppälän Koirakeskuksen pihalla.
Koirakeskuksen opiskelijat ulkoiluttavat kahta asiakasta Seppälän Koirakeskuksen pihalla.Heli Sirviö / Yle

Kiireellisissä tapauksissa koiralle voi tiedustella paikkaa arkena edellisenä iltana tai jopa saman päivän aamuna. Paikka löytyy, jos hyvä tuuri käy.

Loma-aikoina ja viikonloppuina varaustilanne on toinen. Esimerkiksi Kainuun syyslomaviikolla koirakeskuksen kaikki 20 hoitopaikkaa olivat täynnä.

– Sama tilanne alkaa olla joulun suhteen. Vielä taitaa pari paikkaa olla vapaana joulun ja loppiaisen välisenä aikana, Viljanmaa arvioi.

Koulutuspalveluita moneen tarpeeseen

Koiranomistajat pääsevät kouluttamaan Seppälässä koiriaan aidatulla hiekkakentällä, jalkapallokentän kokoisella nurmikentällä tai sisähallissa, joka on marraskuun pimeiden loskakelien aikaan erittäin kysytty tila.

Se on juuri yksi syy lisääntyville koulutuspalvelujemme kysynnälle, kun koiran ei anneta olla koira.

Teija Viljanmaa

Seppälästä on saatavilla myös monenlaisia koulutuspalveluja, koska Seppälän opiskelijoista osa opiskelee eläintenkouluttajan ammattitutkintoa.

– Meillä on maanlaajuisestikin tunnettuja kolmen viikon tehokursseja, joiden ajaksi otamme asiakkaiden koirat tänne oppimaan. Sekä kursseja, joilla eläintenkouluttajaopiskelijat opettavat koiranomistajia kouluttamaan koiriaan itse, Viljanmaa toteaa.

Viimeaikoina esillä on ollut useissa medioissa se, että yhä useampi koiranomistaja inhimillistää koiriaan liikaa.

-Se on juuri yksi syy lisääntyville koulutuspalvelujemme kysynnälle, kun koiran ei anneta olla koira. Toinen syy on se, että meillä on nykyään niin valtava tietotulva siitä, mitä koiran kanssa pitäisi tehdä ja mitä ei. Tavallinen koiranomistaja saattaa olla erilaisten ohjeistusten jälkeen ihan hukassa eikä tee sitten mitään, kun ei yksinkertaisesti tiedä, mitä pitäisi tehdä, Viljanmaa sanoo.

Saksanpaimenkoira katselee koirahoitolan kopista, kalterioven takaa.
Jokaisella koira-asiakkaalla on oma tila, josta löytyy peti. Heli Sirviö / Yle

Tyypillinen koira, joka tuodaan koirakeskuksen tehokursseille on Viljanmaan mukaan sellainen, joka ei ole tottunut välittämään omistajastaan, koska omistaja on tavallaan välittänyt koirasta liikaakin.

– Oma koira saattaa tuntua jopa hieman vieraalta kolmen viikon tehokurssin jälkeen. Kurssin aikaan eläintenkouluttajaopiskelija pyrkii kääntämään välittämisasian toisin päin eli koiran pitämään huolta omistajastaan. Omistaja onkin monesti ihmeissään, kun kurssilta kotiin palannut koira tarjoaa niin paljon asioita.

Jotta muutos jäisi pysyväksi, se vaatii omistajalta valtavan työn.

– Vertaankin tätä vähän personal traineriin, jonka pitäisi saada asiakas ymmärtämään, että kyseessä on elämänmuutos eli koiran kanssa pitäisi oppia elämään uudella tavalla kuin ennen, koirakekuksen opettaja Teija Viljanmaa painottaa.