1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuori nainen polttelee kannabista kerran kuussa: "Alkoholia juodessani saatan haastaa riitaa, kiukutella tai aiheuttaa draamaa"

Hämeenlinnalainen nuori nainen tunnustautuu kannabiksen viihdekäyttäjäksi, joka tietää että kyseessä on huume. Hän pitää alkoholia kuitenkin vaarallisempana. Aineensa haastattelun antanut Anna ostaa kaverin kaverilta.

Kotimaan uutiset
Lasinen kannabispiippu, jota pitelee naisen käsi.
Mika Kanerva

Kannabiksen käyttö, hallussapito ja kasvattaminen ovat Suomessa yhä laittomia ja rangaistavia tekoja.

Asenteet kannabista kohtaan ovat kuitenkin muuttumassa. Erityisesti nuorten keskuudessa kannabis on arkipäiväistynyt. Yhä useampi tietää pienessä etelähämäläisessä kaupungissa jonkun joka sitä on vähintäänkin kokeillut.

Noin parikymppinen hämeenlinnalainen viihdekäyttäjä suostui kertomaan Ylelle omasta elämästään ja asenteistaan kannabista kohtaan.

Hän ei halua esiintyä omalla nimellään joten kutsuttakoon häntä Annaksi. Anna on tavallinen työssäkäyvä nuori nainen, joka tekee pitkää päivää.

Koen, ettei se ole ainakaan pahempi päihde kuin alkoholi

Kannabiksen käyttäjä Anna

Hän elää parisuhteessa. Matka aikuisuuteen ei kuitenkaan ole kulkenut sitä helpointa reittiä. – Olin vaikea lapsi, ja koulussa oli aina ongelmia. Teini-ikään sisältyi kaksi vuotta lastensuojelulaitoksessa, ja siihen elämänvaiheeseen päihteet kuuluivat vahvasti. Kyseisessä laitoksessa tapahtui myös ensimmäinen kosketus kannabikseen.

Laitoksesta pois päästyään Anna alkoi seurustella, ja päihteiden käyttö vähentyi huomattavasti. Ensimmäisen kokeilun jälkeen meni vuosi ennen kuin kannabis tuli mukaan kuvioihin uudelleen.

Polttelua kerran kuussa

Täysi-ikäiseksi tultuaan Anna saattoi käyttää huumetta välillä jopa viikoittain. Päivittäiseksi käyttö ei ole kuitenkaan koskaan luisunut, koska se ei ole kuulemma enää viihdekäyttöä. Kannabista hän sanoo käyttävänsä nykyisin noin kerran kuussa.

Viihteellisenä Anna haluaisi käytön myös jatkossakin pitää. Nuori hämäläisnainen ei kuitenkaan koe olevansa millään tavoin riippuvainen.

– Tiedostan kyllä, että kannabis on huume, mutta mielestäni siitä naputetaan turhaan. Koen, ettei se ole ainakaan pahempi päihde kuin alkoholi. Kannabis ei laukaise aggressiivisia fiiliksiä samalla lailla kuin alkoholi helposti saattaa tehdä.

– Alkoholia juodessani kaikki saattaa mennä mukavasti, tai sitten saatan haastaa riitaa, kiukutella tai aiheuttaa draamaa.

Kannabiksesta Anna ei saa huonoja viboja, vaan sanoo että hyvä fiilis pysyy koko illan. Alkoholia hän ei kuitenkaan ole kokonaan hylännyt.

Ylen haastattelun aikana käy ilmi, että Hämeenlinnassa kannabista käytetään nuorten keskuudessa tietyissä piireissä aktiivisestikin.

Sitä myös saa kuulemma ostettua melko helposti.

Minulla on kaveri joka tietää jonkun joka myy ja tämä kaveri hoitaa ostamisen

Kannabista käyttävä Anna

– En tunne yhtäkään myyjää niin hyvin, että voisin vain soittaa ja kysyä että myytkö. Homma hoituu niin, että minulla on kaveri joka tietää jonkun joka myy, ja tämä kaveri hoitaa ostamisen. En ole koskaan ostanut kannabista oikealta diileriltä.

Hämeenlinnassa on puolen vuoden sisään huumausainerikoksista rangaistu 47 ihmistä. Annaa kiinnijääminen ei pelota.

  • Vaikka tiedostan kannabiksen laittomuuden, en pidä käyttöä niin isona asiana että osaisin varoa kiinnijäämistä. Pelkäisin asiaa varmasti eri tavalla, jos myisin ja kasvattaisin kannabista ja säilyttäisin sitä suuria määriä kotona. En koskaan edes harkitsisi ryhtyväni sellaiseen toimintaan.

Huono aine on jatkettu ties millä

Anna myöntää, ettei luota kannabiksen puhtauteen sitä hankkiessaan. Laatu selviää vain kokeilemalla, ja joskus vastaan on tullut myös pettymyksiä. Ostettu tuote ei olekaan vaikuttanut millään lailla, vaan sitä on jatkettu ties millä täyteaineilla. Pitäisikö kannabis laillistaa Suomessa? Annan mielestä kysymys on vaikea.

Kannattaisin sellaista käytäntöä, että olisi tietyt paikat mistä sitä saisi ostettua

Kannabista käyttävä Anna

– Mielestäni Suomi ylisuojelee kansaa monessa asiassa. Jos kannabis laillistettaisiin, kannattaisin sellaista käytäntöä, että olisi tietyt paikat mistä sitä saisi ostettua. Niissä paikoissa voisi luottaa siihen että tuote on puhdasta ja kunnollista.

Nuori nainen myös uskoo, että laillistaminen voisi poistaa myös monta pahantekijää.

– Ei alkoholinkaan käytöstä tule yhtä järkyttäviä sanktioita, vaikka alkoholismi on todella yleistä Suomessa. Kyllähän ruiskuhuumeidenkin käyttäjille jaetaan puhtaita neuloja, vaikka se ei ole lähellekään sama asia. Mutta käyttö tavallaan hyväksytään, pohtii viihdekäyttäjä.

Veera Rangell

Lue seuraavaksi