1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Romaninainen käännytettiin aamiaiselta – Ruotsin syrjintäasiamies haastaa hotellin oikeuteen

Perinteiseen romanipukuun pukeutunut Göteborgin-suomalainen nainen ohjattiin luksushotellin aamiaishuoneesta aulaan kahville.

Tukholmalainen hotelli syrji suomalaistaustaista romaninaista, kun tämä käännytettiin hotellin aamiaishuoneesta, Ruotsin syrjintäasiamies toteaa. Syrjintäasiamies haastaa luksushotelli Sheratonin syrjinnästä oikeuteen.

– Romaneihin kohdistetaan usein syrjintää arkipäiväisissä tilanteissa, ja heidät suljetaan pois tilanteista, jotka ovat enemmistöyhteiskunnalle itsestäänselvyyksiä. Romanit ovat heikossa asemassa Euroopassa, eikä Ruotsi ole mikään poikkeus, syrjintäasiamies Agneta Broberg sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Göteborgilainen Diana Nyman yöpyi Sheratonissa maaliskuun lopussa. Aamulla hän meni hotellin ravintolaan perinteisessä asussa aamiaiselle. Häntä kehotettiin poistumaan, koska "ravintola oli tarkoitettu vain hotellin vieraille", ja hänet ohjattiin kahville hotellin aulaan.

Nyman oli hotellissa Ruotsin hallituksen kutsusta ja kustannuksella. Hänet oli kutsuttu puhujaksi hallituksen järjestämään tilaisuuteen, jossa julkaistiin romanien syrjinnästä ja väkivallasta tehty tutkimus.