Mestarivalehtelijan kuumetauti sulatti maalitkin sängynlaidoista

Legendaarinen tarinankertoja Sulo "Sulkki" Pietilä sai karhutkin puhumaan, kasasi Porin vesitornin lähes yksinään ja kävi moikkamaassa Luojaa taivaassa. Edesmenneen huumoriveikon tarinat kiinnostavat vielä nykypäivänäkin siinä määrin, että niitä lämmitellään nyt uudelleen.

Kotimaa
Kirja Sulo Pietilästä
Karri Laihonen / Yle

Sulo "Sulkki" Pietilä tuli aikoinaan tutuksi Porin Viikkarin mopedikorjaamon uskomattomana tarinankertojana. Vaikka miehen kuolemasta on kulunut jo yli 40 vuotta, kulkevat tarinat hänen legendastaan osana porilaista kansantietoa.

Porilainen Jukka Haanpää on koonnut Sulo Pietilän elämänvaiheet ja tarinat kirjaksi. Kirjailijan mukaan Sulkki keksi juttujaan sitä mukaa, kun tilanteet tulivat eteen.

– Hän ei kertonut juttuja pyytämällä. Tarinat syntyivät tilannekomiikasta ja ne sopivat hetkeen aina kuin nyrkki silmään. Jos tuli väittelyä, niin kaveri jäi aina toiseksi, Haanpää kertoo.

Voitti karhun painissa

Vanhempi väki muistaa Sulo Pietilän tarinat vielä elävästi. Jukka Haanpään mukaan niitä riittää.

– Sulo oli rämäpäinen herrasmies. Välillä hän oli aina sairaalassa ja yhden tarinan mukaan kuumetta oli niin paljon, että maalikin suli sängynreunoista, kun niistä otti kiinni.

Tarinoista paistoi yleensäkin liioittelun maku.

Kun kävin taivaassa, niin Jumala sanoi Jeesukselle, että nouses poika ylös, jotta Sulo pääsee istumaan

Sulo Pietilän tarina

– Sulo paini karhujen kanssa ja oli kuulemma painimestarikin. Miehessä oli voimaa kuin pienessä kylässä. Hän kertoi kantaneensa vesitorniin kaikki tiilet yksin. Ja kun alusta petti alta ja mies tippui kerroksen alaspäin niin hän voivotteli, että onneksi sai tiilet sentään pysymään pystyssä, Haanpää kertoo.

Haanpää uskoo, että Sulo Pietilä olisi tämän päivän viihde-elämässä varsin menestyksekäs.

– Hän voisi työllistää itsensä jutuillaan ja kaikki tykkäisivät. Hän oli oman aikansa kulttihahmo.