Suomen jättävä yrittäjä: ”Suomi on menetetty – vain ajan kysymys, koska lopullinen romahdus tulee”

Yrittäjä Juha Ketola siirtää yrityksensä Viroon. Hänen mielestään Suomessa on vain eritasoisia demaripuolueita. Yrittäjälle ei ole täällä tarjolla todellista vaihtoehtoa.

Ajankohtainen kakkonen
Juha Ketola
Yrittäjä Juha KetolaYle

Juha Ketolan mukaan Suomi ei muutu yrittäjän kannalta yhtään parempaan suuntaan seuraavaan viiteentoista vuoteen, jos koskaan. Ketolalla ei ole aikaa odottaa viittätoista vuotta.

Ketolan yritys kehittää softatyökaluja päivittäistavarakaupan arkeen ja pyrkii vähentämään kauppojen hävikkiä. Yritys työllistää kuusi henkeä.

– Suomi on erinomainen maa aloittaa yrittäjänä. Rahaa ja neuvojia tulee joka suunnasta. Kun siirrytään arkeen, Suomen valtio on kuin sepelisäkki uimarin selässä, Ketola sanoo.

Juha Ketolan mielestä kaiken muun kanssa voi Suomessa elää yrittäjänä, jos vain verotus laskisi. Verotus on syypää myös korkeisiin työvoimakustannuksiin.

– En voi mitenkään ymmärtää, miksi tyhjästä vaurautta luovia ihmisiä halutaan rangaista.

"Meillä on vain demaripuolueita"

Juha Ketolalle on samantekevää kaatuuko istuva hallitus vai ei. Hänen mielestään asiat eivät parane herroja vaihtamalla.

– Yhteisöveron lasku oli lähinnä vitsi, sillä ei oikeasti ole mitään merkitystä. Muutenhan hallitus on kuristanut yrittäjää yhä kovemmin. Mielestäni Suomi on menetetty. On vain ajan kysymys, koska lopullinen romahdus tulee, Ketola toteaa.

Ketolan mielestä Suomen talouden nousuun saamiseksi riittää aluksi kaksi asiaa. Suomen pitää ottaa käyttöön Viron yritysveromalli ja poistaa työehtosopimusten yleissitovuus.

– Kaikki hyvä seuraa näistä kahdesta muutoksesta. Yrittäjä ei tarvitse mitään tukia. Talouskasvu menisi muutamassa vuodessa katosta läpi.

– Suomessa on vain eritasoisia demaripuolueita, todellista vaihtoehtoa ei ole. En usko, että Suomi muuttuu seuraavaan viiteentoista vuoteen yrittäjän kannalta yhtään parempaan suuntaan, jos koskaan. Minulla ei ole aikaa odottaa viittätoista vuotta.

Turengista Tallinnaan

Ketola on päättänyt siirtää yrityksensä Viroon. Päätös kypsyi lopullisesti, kun hän kävi keskusteluja poliitikkojen kanssa. Ketola pettyi.

– Silloin tajusin, että kyse ei ole tiedon puutteesta, vaan haluttomuudesta hyväksyä tosiasioita. Tiedon puute on helppo korjata, mutta haluttomuus vaikea. Koska Suomea ei voi muuttaa, on helpompi muuttaa itse.

– Viron veromalli on työtä tekevälle ihanteellinen. Jos Suomessa joutuu tekemään viisi päivää töitä, niin Virossa riittää kolme, että saa saman palkan käteen.

– Viron verotus on myös ennustettavaa, koska verotus on laskenut portaittain jo 20 vuotta. Suomessakin verotus on ennustettavaa. Verot nousevat jatkuvasti ja kaikki vaikeutuu, Ketola sanoo.

Ainoa asia, mitä Ketola jää kaipaamaan Suomesta, ovat läheiset ihmiset. Monille Ketolan tuntemille ihmisille se on ainoa syy pysyä Suomessa.

– Onneksi Viro on lähellä. Se on käytännössä Etelä-Helsinki. Läheisiä ihmisiä on helppo käydä tapaamassa.

– Lopuksi voisin vielä todeta, että Virossa on helppo perustaa yritys. Soitat tänään ja sinulla on huomenna firma. Jos soitat aikaisin, se on jo tänään. Suosittelen Viroa lämpimästi, mutta ota ensin selvää verolainsäädännöstä, sanoo Juha Ketola.

Ajankohtaisen kakkosen lähetys ”Suomi suossa – kaatuuko hallitus?” TV2:ssa klo 21.00

Korjaus kello 17.28: Viron verotus on laskenut "portaittain" eikä "putkeen".