Biljardi on liikuntaa, jooga ei

Kunnissa joudutaan liikunta-avustuksia jaettaessa ottamaan kantaa siihen, mikä laji on liikuntaa ja mikä ei. Kouvolassa ashtangajooga-yhdistys jäi ilman tukea.

Kotimaa
joogan harrastajia
Joogan harrastajiaYLE

Kouvolan aikuisväestön lautakunta ei myöntänyt Kouvolan ashtangajooga-yhdistykselle liikunnan tukemiseen tarkoitettua avustusta muutama vuosi sitten. Rahaa on myönnetty muun muassa Kouvolan Biljardiklubille ja Kymen Pienoisautokerholle.

Kaupungin liikuntakoordinaattorin Arto Toukosen mukaan avustusta hakevan järjestön on täytettävä tietyt kriteerit, jotta sille voidaan myöntää liikunta-avustus. Tärkeintä on, että järjestön pääasiallinen toiminta on liikuntaa tai urheilua. Tämä osoitetaan yleensä siten, että järjestö kuuluu Valtakunnalliseen liikunta- ja urheiluorganisaatioon Valoon.

– Tuemme etenkin kilpailumielistä urheilutoimintaa.

Ashtanga Yoga Kouvolalle tukea ei voitu myöntää, koska yhdistyksen säännöissä pääasialliseksi toiminnaksi ei mainita liikuntaa. Yhdistys ei ole Valon jäsen, eikä joogassa järjestetä kilpailuja.

Toukosen mukaan järjestöjen toiminnan luonteen luokittelu on hankalaa rajanvetoa.

– Lajeista voidaan olla montaa mieltä. Onko esimerkiksi shakki tai nyrkkeily urheilua? Jooga toki on liikunnan suuntaan olevaa toimintaa ja rentoutusta.

Kouvola tukee liikuntatoimintaa erilaisilla avustuksilla reilulla 400 000 eurolla tänä vuonna. Summa on kaksi prosenttia pienempi kuin vuonna 2013. Tulevana vuonna summaa ei leikata.

Tilavuokra-, tapahtuma- ja suunnistuksen kartta-avustusten hakuaika päättyi viime viikolla. Päätöksiä avustusten jaosta tehdään tämän kuun aikana.