Fennovoiman ydinvoimalalle viisi uutta kotimaata?

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen suomalaisomistusta pyritään kiivaasti kasvattamaan ennen eduskunnan äänestystä hankkeen jatkosta. Äänestys on edessä jo ennen itsenäisyyspäivää. Kotimaista omistusta hallinnoiva Voimaosakeyhtiö SF uskoo, että siihen mennessä osakasluettelossa on jo uusia nimiä.

talous

Voimaosakeyhtiö SF on Fennovoiman pääomistaja, jossa on osakkaina suomalaisia teollisuusyrityksiä sekä kymmeniä kunnallisia energiayhtiöitä. Toinen omistaja on laitostoimittaja Rosatom 34 prosentin osuudella.

Joukkoon haetaan lisää kumppaneita, sillä Fennovoiman hankkeella on kiire keriä kasaan riittävän suuri kotimaisuusaste ennen periaateluvan täydennyksen eduskuntakäsittelyä.

Projektin jatkamisen edellytykseksi on asetettu vähintään 60 prosentin kotimainen omistus. Joulukuun alun eduskuntakäsittelyyn se ei ehdi toteutua.

– Pyrimme siihen, että pystyisimme ilmoittamaan ennen äänestystä 1,5–2 prosentin lisäyksestä, sanoo Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman.

Kahden prosenttiyksikön lisäys nostaisi omistuksen vasta lähemmäksi vähimmäistavoitetta. Tällä hetkellä Voimaosakeyhtiöllä on niin sanottua varattua omistusta noin 55 prosenttia.

– Meidän oma tavoite on sitten, että keväällä mennään 66 prosentin omistajuuteen.

Neuvotteluja käydään parhaillaan kymmenien tahojen kanssa. Niin uusien kuin niiden, jotka hankkeesta ovat jo ehtineet luopua. Luopujienkin kanssa jatketaan keskusteluja, sillä hankkeen koko ja toteuttajat ovat vaihtuneet matkan varrella.

Kotimaisuuskin lasketaan nyt väljästi. Siihen luetaan nyt koko EU ja lisäksi ETA-maat Norja, Islanti ja Liechtenstein. Kaikissa maissa ei sentään ehditä hanketta käydä esittelemässä.

– Suomen lisäksi noin viisi maata on keskustelussa, sanoo Engman.

Maita Engman ei halua paljastaa. Ponnistuksia lienee suunnattu sinne, missä teollista yhteistyötä on jo ennestään Suomen kanssa.

Markkinointityötä tekee kymmenkunta henkilöä mukaan lukien syyskuussa Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajaksi nimitetty Elina Engman.