Ylen toimittaja USA:ssa: Senaatin kääntyminen republikaaniseksi ei ole kirkossa kuulutettu

Yhdysvalloissa on alkanut äänestys kongressivaaleissa. Vaaleja Washingtonissa seuraa Ylen erikoistoimittaja Reijo Lindroos,

Ulkomaat
Reijo Lindroos
Reijo LindroosJyrki Lyytikkä / Yle

Yhdysvalloissa äänestetään tänään tiistaina kongressivaaleissa. Vaaleissa valitaan kaikki edustajainhuoneen ja kolmasosa senaatin jäsenistä.

– Äänestäminen käynnistyi täällä itärannikolla pari tuntia sitten, joten vilkkaudesta ei ole vielä varmaa tietoa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että äänestysvilkkaus jää edellisten välivaalien tuntumaan eli uurnilla kävisi noin 35 prosenttia äänioikeutetuista, Yle Uutisten erikoistoimittaja Reijo Lindroos kertoo.

Mielipidekyselyt osoittavat, että republikaanit säilyttäisivät enemmistönsä ja vahvistaisivat sitä edustajainhuoneessa. Heidän ennakoidaan saavan myös senaatin enemmistön. Republikaanit tarvitsevat enemmistöön kuusi lisäpaikkaa.

– Juuri tehtyjen ennusteiden mukaan republikaanit saisivat 70 prosentin todennäköisyydellä enemmistön myös senaattiin. Senaatin taisto on kuitenkin tiukka muutamassa osavaltiossa, joten senaatin kääntyminen republikaaneille ei ole aivan kirkossa kuulutettu.

Lindroosin mukaan senaatin valtasuhteet eivät välttämättä ratkea tänään tiistaina. Georgian ja Louisianan osavaltioissa tilanne on mielipidemittausten mukaan niin tiukka, että niissä saatetaan joutua uusintavaaliin. Ne pidettäisiin loppuvuodesta.

Senaatin kääntyminen republikaaneille ei välttämättä laukaisisi Yhdysvaltain poliittista pattitilannetta, Lindroos arvioi. Kongressin republikaanit ovat torjuneet presidentti Barack Obaman lakiesitykset ja Obama puolestaan on veto-oikeudellaan kaatanut edustajainhuoneen lakialoitteet.

– Pääpiirteissään tämä tilanne jatkuu, mikäli republikaanit samat molemmat huoneet haltuunsa, mutta pelkän jarruttamisen sijasta heillä on ehkä tarve osoittaa, että he saavat jotakin aikaan. Obamalla voi myös olla kompromissihalua. Pari lähivuotta ratkaisee, millainen kuva hänestä piirretään USA:n historiaan, erikoistoimittaja Reijo Lindroos huomauttaa.